Nativi vs. ”vinituri”. Cum discriminarea devine regulamentară în ”orașul-magnet”

Nativi vs. ”vinituri”. Cum discriminarea devine regulamentară în ”orașul-magnet”

Un regulament care îi discriminează pe clujenii de dată mai recentă va fi dezbătut, miercuri, în Consiliul Local.

 

Clujul se mândrește cu o statistică realizată de Banca Mondială, în colaborarea cu Comisia Europeană. Întrebaţi anul trecut în ce localitate din țara noastră s-ar muta dacă ar avea posibilitatea să trăiască în alt oraş faţă de cel în care locuiesc, 15,32% dintre românii chestionaţi au ales Cluj-Napoca. Oamenii s-au arătat atraşi de calitatea vieţii şi de serviciile de sănătate din oraş, educaţie universitară, locuri de muncă, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică, consultanţă.

Cluj-Napoca este urmat de Bucureşti, cu 14,46% şi Timişoara, cu 11,88%. Așadar, suntem un oraș-magnet. Acest lucru se vede și în evoluția populației. Clujul este una dintre puținele localități în care populația a sporit față de 1990. Să ne amintim că primarul Emil Boc afirmă cu fiecare ocazie că 70% din populația globului va locui la oraș până în 2050, deci o migrație către Cluj este naturală.

Acesta este contextul. Și acum, să vedem cum îi tratăm pe oamenii care se lasă atrași de orașul-magnet. În ședința de miercuri a Consiliului Local, aleșii sunt invitați să voteze noul regulament de înscriere, repartizare, departajare și transfer a copiilor în creșele administrate de Centrul bugetar de administrare a creșelor Cluj-Napoca. Acest articol îi discriminează pe clujenii de dată mai recentă, ”viniturile”, cum le mai spune lumea în limbaj popular.

Iată un articol din acest regulament, introdus după dezbaterea publică de săptămâna trecută:

”Articolul 20. La punctaje egale și opțiuni identice se introduc criteriile de departajare, după cum urmează:

După vechimea domiciliului părinților/reprezentanților legali în municipiul Cluj-Napoca după cum urmează:

Se va aloca punctaj pentru vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca a fiecărui părinte, astfel:

Între 2 și 4 ani - 1 punct
Între 4 și 6 ani - 2 puncte
Între 6 și 8 ani - 3 puncte
Între 8 și 10 ani - 4 puncte
Peste 10 ani - 5 puncte
Pentru cei care au o vechime a domiciliului mai mică de doi ani nu se acordă niciun punct”.

Altfel spus, dacă au ales Clujul, să se descurce. Acum venim și noi cu câteva propuneri de regulament, poate pentru următoare ședință de Consiliu Local. Cei care nu au domiciliul la Cluj de mai mult de doi ani să nu aibă acces în zona centrală decât însoțiți de un nativ; să nu li se permită să se așeze pe scaune în mijloacele de transport în comun, să nu aibă voie să folosească ascensoarele în instituțiile publice, iar la școală copiii lor să aibă clase separate. Studiem cu specialiștii și posibilitatea ca ”viniturile” să poarte pe spatele cămășii un semn de exclamație, ca începătorii la mașini.

Comenteaza