Negocieri la sânge pentru ansamblul imobiliar de pe Fabricii de Chibrituri. Creșă sau parc?

Negocieri la sânge pentru ansamblul imobiliar de pe Fabricii de Chibrituri. Creșă sau parc?

Dezvoltarea urbanistică a zonei Gării cu transformarea fostelor platforme industriale în ansambluri imobiliare va aduce în zonă circa 10.000 de locuitori. Cinci ansambluri mari se propun în zonă. Azi s-a rediscutat cel din vecinătatea Dedeman.

Comisia de Urbanism a rediscutat pentru a 3 -a oară proiectul propus de investitorii de la Geainv pe strada Fabricii de Chibrituri numerele 5-11 și încă nu s-a ajuns la forma finală de contract de restructurare urbană între beneficiari și municipalitate.

E vorba despre un terenul de aproape 3,5 hectare, deținut de GEAINV SA ( 19.475mp) și Lidl România (15.000 mp), PUZ-ul discutat fiind pentru pentru Ansamblu locuințe colective, birouri și servicii și supermarket. Investitorii și primăria negociază la sânge ce primește orașul la schimb în locul restructurării acestei zone, cum s-a făcut de altfel și în cacul platformei Liberty.

”E a 3 -a prezență în CTATU, am revenit cu implementarea solicitărilor comisiei formulate în luna decembrie când am mai discutat proiectul”, a sus arhitectul Victor Mihăileascu.

”Care sunt propunerile pentru contractul de restructurare, ce câștigă orașul?”, a întrebat viceprimarul Dan Tarcea.

”Ce ne-a fost solicitat a fost un spațiu educațional, respectiv o creșă, care e la parterul clădirii multifuncționale. Aici avem 2 parcele, din care una de 15.000 mp pentru supermarketul Lidl, iar pe cealaltă parcelă la clădirea mixtă se propune creșă”, a explicat Mihăilescu.

”Din câte știm potrivit legii nu se acceptă creșe și grădinițe la parterul unor clădiri, ci trebuie clădiri separate”, a intervenit Dan Tarcea.

”Eu am cerut o clarificare la DSP despre acest aspect cu creșele și grădinițele, pentru un alt caz și au zis că se admit atâta timp cât la etajele superioare nu se produce poluare. Noi la comisiai în urmă cu câțiva ani am stabilit din motive de siguranța exploatării că e bine să fie în clădire independentă. Anul acesta am cerut DSP-ului clarificare, și deasupra nu pot fi locuințe, cluburi”, a explicat arhitectul șef al municipiului Daniel Pop.

”Tocmai de aceea am propus o creșă și nu grădiniță. Puteam avea deasupra birouri, și părinții care lucrează aici ar fi mai aproape”, a răspuns Victor Mihăilescu.

”Dar e totuși o clădire cu 9 etaje, cât va fi curte și spațiu verde pentru copii?, a întrebat Daniel Pop.

”Curtea va fi de 1.200 mp”, a răspuns proiectantul.

”Teren este suficient, zonă verde după cum se vede e generoasă, ați putea să faceți separat creșa. Ea trebuie predată în domeniul public și la o clădire independentă nu avem complicații” a insistat Daniel Pop.

”În analiza sectorială pe care am făcut-o am văzut că la Liberty e propusă o grădiniță în corp separat, plus grădinița de pe strada Gării care există deja, așa că a rezultat că nu există creță și noi propunem o creșă pentru 2 grupe de câte 12 copii, deci 24 de copii”, a spus proiectantul.

”Tituși aici aveți 210 apartamente, practic așa faceți o creșă strict pentru proiectul dumneavostră, nicidecum să aduceți ceva și pentru comunitate, ar trebui să fie creșa mai mare. Ce suprafață de biroruri aveți?”, a întrebat Dan Tarcea.

”14.000 de mp birouri” a răspuns Victor Mihăilescu.

”Deci vor fi cel puțin 1000 de persoane la aceste birouri plus 2000 de persoane în apartamente, 24 de locuri în creță e extrem de puțin”, a spus Tarcea

”Vom recalcula și regândi și vom veni cu o propunere. Dar la discuția anterioară din comisie ni s-a spus sa reducem imobilul propus ca să fie spațiu verde mai mult, acum dacă facem clădire separată pentru creșă ocupăm din nou din teren” a spus arhitectul.

”Dupa cum se vede suprafața verde e generoasă, cred că e mai bine să o avem separată, decât la parterul unei clădiri cu 9 etaje” a spus Daniel Pop.

”Aș dori să știu și ce e cu proiectul de amenajare a malului Nadășului”, a întreb at viceprimarul.

”Amenjarea malului se va face prin colaborare cu celălalt proiect de peste Nadăș după un proiect avizat”, a răspuns proiectantul.

”Noi am înțeles că până la urmă Liberty a renunțat la a mai oferi o grădiniță primăriei și a oferit în schimb un parc. Am dori și noi o abordare de genul parc”, a reluat discuția proiectantul.

”Voi ați venit cu analiza sectorială care a spus că o creșă lipsește acolo, deci facem ce e necesar nu ce vrem noi”, a răspuns viceprimarul.

”Avem deja un parc la Liberty, la 200 m mai încolo, mai am nevoie de încă unul? Am nevoie de această creșă”, a intervenit și Daniel Pop.

”Mă refeream doar de proprietatea asupra creșei nu să nu o facem deloc, să o păstrăm în proprietatea beneficiarului și să oferim municipalității în proprietate altceva”, a argumentat arhitectul.

Daniel Pop a ridicat problema unor noi circulații în zonă, din cauză că aici sunt avizate sau în curs de avizare 5 mari ansambluri imobiliare. ”Sunt 5 ansambluri extrem de mari în zona asta, densificăm foarte mult zonă, vom avea o populație la finalul acestor investiții de peste 10.000 de persoane. Platfoma de Tehnofrig realizeaza un pod auto și pietonal în apropiere, la fel sunt prevăzute anumite căi de acces la Liberty. Nu credeți că și aici mai e nevoie de un pod velo și pietonal?”, a întrebat Daniel Pop,

”Eu cred că un proiect de amenajare pe un segment mai larg a Nadășului este absolut obligatorie, ca să fie o amenjare unitară, coerentă și plăcută”, a spus arhitectul Mihai Racu.

”Eu sunt de părere referitor la discuția cu creașa că zonele de birouri ar trebui să ia în calcul proveniența oamenilor care vin să lucreze acolo, pentru că e un flux din comunele limitrofe, iar existența unei creșe în apropriera locului de muncă va duce și la reducea traficului prin oraș. Să încurajăm clădirile de biroruri să aibă și această componentă de creșă”, a spus arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

”Ei pot face 2 creșe fără probleme, din care una să o predea primăriei”, a răspuns Dan Tarcea.

S-a cerut revenirea proiectului în comisie cu completările solicitate.

Vezi și Dedeman-ul de la gară va fi înconjurat de blocuri şi birouri. Apare şi un Lidl

Comenteaza