Negocieri pentru noua faţă urbanistică a Clujului

Negocieri pentru noua faţă urbanistică a Clujului
Pe ultima sută de metri înainte de intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General, proprietarii de terenuri vor să obţină reglementări favorabile de construire.

Consilierii locali au preluat cererile clujenilor care vor să construiască mai mult. Liderul de grup al PNL susţine că unor cetăţeni li s-a confiscat dreptul de construire, aşa că în forma actuală noul PUG nu va fi votat. Reprezentantul echipei de proiect arată că nu toate terenurile din oraş pot fi declarate construibile doar fiindcă aşa vor proprietarii.

Cea mai recentă variantă a PUG făcută publică suportă corecturi şi negocieri până la intrarea ei în dezbaterea Consiliul Local (CL). „Au fost patru întâlniri cu proiectanţii din echipa PUG şi am venit cu mai multe observaţii şi obiecţii pe care ei s-au angajat să ţină cont şi să modifice documentaţia. În momentul în care varianta finală s-a postat pe site-ul primăriei, am constatat că nu s-au ţinut decât parţial de cuvânt. Avem exemple clare de proprietari care au fost defavorizaţi şi cărora, fără nicio explicaţie, li s-a confiscat dreptul de a construi. Ni s-a spus că situaţia se va schimbă, însă pe site PUG a rămas la fel", a avertizat liderul consilierilor PNL, Ovidiu Florian. Alături de Ioana Borza şi Doru Stoica, a solicitat primăriei dosarul de sesizări legate de noul PUG şi răspunsurile date acestora. „Am pus la dispoziţia clujenilor şi un e-mail ca să ne anunţe dacă au fost defavorizaţi voit de noile reglementări urbanistice, consilieripnl@gmail.ro. În forma care apare pe site, PUG va aduce primăriei o sumedenie de procese. Noi nu vom vota o astfel de variantă nicio clipă", a adăugat liderul de grup.

Florian a dat exemple de clujeni prejudiciaţi. „Un cetăţean de pe str. I. Teodorescu s-a trezit cu terenul în extravilan, în timp ce pe cealaltă parte a străzii s-au acceptat 5-10 parcele în intravilan. Proprietarul unui teren de pe str. Observatorului, de lângă Profi, s-a trezit cu terenul încadrat ca zonă verde-parc sportiv. Cum să faci o astfel de funcţiune lângă o arteră cu patru benzi şi un magazin comercial? Există o unitate teritorială de referinţă unde proprietarii nu mai pot construi mai multe etaje pentru că aici li s-a impus să scadă mai întâi suprafaţa pentru parcări, iar mai apoi pentru ceea ce rămâne se calculează indicii urbanistici. Vorbim de RIM. Mai sunt si alte situaţii, noi am luat cazuri la extreme", a completat Florian. Şeful de proiect al noului PUG, Adrian Borda, a explicat că la introducerile de terenuri în intravilan politica arhitecţilor a fost ca ele să fie reduse la minimum.


„Nu ştiu exact cazul invocat de pe I. Teodorescu, dar ca principiu pe care l-am urmat e că am introdus în intravilan terenuri unde rămăseseră insule între ceea ce deja era trecut ca teren construibil, de exemplu pe Dealul Sf. Gheorghe. În perioada dintre vechiul şi noul PUG s-au tot băgat livezi în intravilan, deşi asta se putea doar prin hotărâri de guvern, iar rolul lor e esenţial inclusiv pentru stabilizarea dealurilor. Au fost presiuni din partea proprietarilor pentru introducerea de terenuri în tot oraşul, pe dealuri, prin livezi. Oamenii întrebau pe bună dreptate de ce la unii s-a putut, iar la ei nu. Noi nu aveam niciun interes să introducem terenuri în plus în intravilan când avem echivalentul unui oraş şi jumătate gol şi neconstruit. Aceasta era o situaţie moştenită, iar noi am încercat să venim cu reguli de urbanizare ca să ameliorăm lucrurile şi dezvoltarea necontrolată", susţine Borda.

În cazul terenului din Zorilor, discuţiile şi negocierile se poartă de mai multă vreme. „În PUG vechi acolo era UTR V (zonă verde, n. red.). Acesta a fost unul dintre terenurile pe care cei foarte puţini care au venit cu sugestii din punctul de vedere al interesului general susţineau să îl conservăm. Tema s-a discutat şi cu consilierii şi s-a ajuns la un fel de propunere, care să împace şi capra şi varza: terenul să fie construibil, dar cu nişte condiţii. Să se poată construi spre stradă şi să rămână şi spaţii pentru activităţi de sport şi locuri de joacă. Materializarea acestei propuneri în PUG va face obiectul unor corecturi finale, deoarece nu s-a luat încă o decizie finală", a spus acesta.

La calcularea posibilităţilor de construire în funcţie de rezolvarea locurilor de parcare, reglementările sunt logice, arată Borda. „Nu este acceptabil să pui o clădire uriaşă în mijlocul unei parcele şi să pui apoi şi parcări în jur. Un Coeficient de Utilizare a Terenului ridicat e acceptabil dacă pui parcări în subteran şi păstrezi astfel la suprafaţă nişte spaţii libere. Dacă vrei să pui parcaje la sol că aşa e mai ieftin, atunci scazi din suprafaţa de referinţă pentru construcţii ce ai ocupat cu parcările", a explicat Borda. Ultima variantă a PUG a fost afişată pe site-ul primăriei, pentru o ultimă consultare publică. Între timp se aşteaptă şi avizele finale: PUG a obţinut aprobarea de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar în următoarele zile trebuie să vină cea de la Consiliul Judeţean. Decizia finală aparţine CL, ce va dezbate subiectul în toamnă.

Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA

Etichete
Comenteaza