Nici vorbă de ieftiniri! Ce tarife cere Supercom ca să ridice gunoiul clujenilor / Cu cât se scumpește factura

Nici vorbă de ieftiniri! Ce tarife cere Supercom ca să ridice gunoiul clujenilor / Cu cât se scumpește factura

Săptămâna viitoare, se vor discuta noile tarife pentru gunoiul menajer din Cluj-Napoca. Serviciul este operat de firma Supercom.

Săptămâna viitoare, consilierii locali vor discuta un proiect de hotărâre privind acordarea mandatului special reprezentantului în A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj pentru a vota adoptarea proiectului hotărârii A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj „privind aprobarea modificării tarifelor pentru serviciile prestate de Supercom S.A. în baza Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor în Județul Cluj (lotul 1) nr. 1111/24.08.2022, precum și a modificării tarifelor distincte pentru gestionarea deşeurilor pentru lotul 1, așa cum au fost aprobate prin Hotărârea A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj nr. 5/29.06.2023”. 

În ședința din 26 iunie 2023, au aprobat un alt proiect care, conform edilului Emil Boc, "ținea de obligativitatea adoptarilor de către UAT-urilor care țin de ADI Eco Metropolitan a HCL-urilor care să vizeze punerea în aplicare a prevederilor legale care țin de salubritate, până la data de 28 iunie 2023". Tot atunci, primarul spunea că: ''se poate ajunge și la unele scăderi de prețuri, pentru că se pun în acord prevederile naționale cu prevederile locale". 

Săptămâna viitoare, consilierii locali vor lua în discuție exact HCL-ul care "actualizează prețurile", însă nu prea pare să fie vorba despre scăderi. "Va mai fi o prevedere HLC, undeva până în 14 iulie 2023, care va actualiza prețurile ținând cont de evoluția actuală, conform prevederilor legale. La această prevedere se lucrează, astfel încât să putem veni cu o fundametare legală. Partea mea complicată, care va face obiectul analizei punct cu punct, de detaliu, legat de prețuri, va face obiectul ședinței din luna iulie'', a declarat edilul Emil Boc, în 26 iunie 2023. 

Comparând tarifele actuale, cu cele ce vor fi supuse la vot, avem așa:

- Tarif pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la populația din mediul urban - 272,66 lei/tonă (propus) vs. 226,72 lei/tonă (actual), respectiv 1,32 lei/pers. (propus) vs. 1,10 lei/pers/lună, plus TVA. 

- Tarif pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile de la populația din mediul urban - 263.69 lei/tonă (propus) vs. 233.13 lei/tonă (actual), respectiv 3.25 lei/pers/lună vs. 2.88 lei/lună/pers, plus TVA. 

- Deșeuri voluminoase - 190,69 lei/tonă (propus) vs. 155.00 le/tona, plus TVA (actual)

- Deșeuri din construcții - 99 lei/tona (propus) vs. 82.38 lei/tona, plus TVA (actual)

- Tarif pentru administratrea statiile de transfer - 243.83 lei/tona (propus) vs 205,18 lei/tona (actual)

RESTUL TARIFELOR PROPUSE IN TABELELE DE MAI JOS: 

Nici vorbă de ieftiniri! Ce tarife cere Supercom ca să ridice gunoiul clujenilor / Cu cât se scumpește factura

Nici vorbă de ieftiniri! Ce tarife cere Supercom ca să ridice gunoiul clujenilor / Cu cât se scumpește factura

TARIFE ACTUALE 

Nici vorbă de ieftiniri! Ce tarife cere Supercom ca să ridice gunoiul clujenilor / Cu cât se scumpește factura

Clujenii sunt nemulțumiți încă de modul în care se ridică gunoaiele în municipiu, deși firma a intrat în oraș de 6 luni de zile. Procentul de reciclare este mic, iar plata la kg de deșeu biodegradabil și rezidual nu funcționează. Nici ridicarea deșeurilor reciclabile nu e gratis. Recent, Supercom a primit în gestiune și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID)  de la Consiliul Județean Cluj, care va asigura sortarea, prelucrarea şi tratarea deşeurilor în vederea reciclării. Consilierii USR au întrebat când vor funcționa lucrurile conform contractelor semnate cu autoritățile locale și județene. 

Directorul Supercom, Gabriel Oltean, a declarat că va putea veni cu un calendar realist abia după ce trec primele 3 luni de la dată preluării în gestiune a CMID-ului. 

''Am preluat și am intrat în CMID în 27 aprilie 2023, acum facem probe tehnologice cu Consiliul Județean Cluj să putem să îmbunătățim lucrurile. Vom putea discuta să îmbunătățim lucrurile după ce trec primele 3 luni de zile, primul trimestru, să vedem care este realitatea de fapt. S-au făcut eforturi majore în ceea ce privește infrastructura, utilajele sunt vechi, puse pe amplasamt de mult timp, sunt probleme reale, noi avem echipa cu un expert tehnic, să vedem ce se poate face, cu celeritare vom transmite soluțiile către toate UAT-urile și municipiului Cluj-Napoca, care este cel mai important memru al ADI Eco Metropolitan din punct de vedere al cantității de gunoi''.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este format din:

Celula de depozitare a deșeurilor, cu o suprafața de 8,95 ha și o capacitate de depozitare de 1.550.000 mc;
Stația de sortare a deșeurilor, cu o capacitate de procesare de 92.100 t/an;
Stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB), cu o capacitate de procesare de 206.000 t/an;
Infrastructura adiacentă: zonă administrativă, drumuri, platforme, staţia de tratare levigat, rețele, etc.

Totodată, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj care are ca principal obiectiv monitorizarea derulării proiectelor de investiții publice zonale și regionale, axate pe dezvoltarea sistemelor de utilități publice, cu un rol prioritar în ceea ce privește serviciile de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor, se va ocupa în continuare de gestionarea deșeurilor din județul Cluj.

Reamintim faptul că membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj sunt reprezentați de cele 81 de Unități Administrativ Teritoriale din județul Cluj, interesul general al asociației fiind inclusiv îmbunătăţirea calităţii serviciului de salubrizare în județul Cluj.

Firma bucureșteană Supercom se ocupă de ridicarea gunoaielor menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani. Este vorba despre toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Licitația a fost organizată de Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO Metropolitan, din care face parte Consiliul Județean Cluj și primăriile.

Comenteaza