Foto Nicio şansă (încă) pentru transportul alternativ. TEST - Maşina personală rămâne cel mai rapid mod de deplasare în Cluj

Nicio şansă (încă) pentru transportul alternativ. TEST - Maşina personală rămâne cel mai rapid mod de deplasare în Cluj
| Foto: Arhiva

Cât de repede ajungi cu maşina, autobuzul, bicicleta sau pe jos, în traficul de dimineaţă, de la periferie în centrul Clujului? Au testat studenţii Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială. 

Punctul terminus: Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu". Menţiune: testul a avut loc în iunie 2018, când traficul din oraş începe să devină mai fluid (elevii şi studenţii încheie cursurile, se apropie concediile, etc.). Măsurătorile au fost incluse în studiul "Pact pentru Mobilitate", ce-şi propune să înţeleagă cauzele din spatele aglomeraţiei actuale şi a propune acţiuni imediate ce ar putea fi implementate de către administraţia locală, companii, universităţi.

STUDIU:  Clujul are nevoie de noi linii de autobuz! Jumătate din călătorii, făcute acum de pensionari

“Având în vedere că cele mai multe școli sunt concetrate în centrul orașului, am vrut să analizăm gradul lor de accesibilitate prin mai multe mijloace de transport în comun în condițiile traficului de dimineață (7-8) pornind din cartierele periferice ale orașului. Din diferite puncte ale orașului, autovehiculul personal este cel mai rapid mijloc de transport spre Liceul Nicolae Bălcescu. Dacă luăm vitezele ale autobuzelor, folosind informațiile din tabelele CTP, pe intervalul orar 7-8 dimineața, din orice cartier al orașului Cluj-Napoca se ajunge mai repede cu mașina personală.  În medie, indiferent de cartier, este mai rapidă cu 7,5 minute deplasarea cu mașina personală, comparativ cu autobuzul. Pentru distanțe scurte, bicicleta este mai puțin rapidă decât mijloacele de transport în comun sau oferă același timp. Însă pe distanțe lungi, călătoria pe bicicletă este mai rapidă decât folosirea transportului în comun. Însă este mult mai periculoasă, de vreme ce nu există piste dedicate pentru călătoriile între localități, ceea ce o face un mijloc de transport rareori folosit pentru aceste distanțe. Mersul pe jos este considerat mai încet decât mersul cu mjloacele de transport în comun”, se arată în studi. 

Concluziile testului arată că maşina personală rămâne cel mai rapid mijloc de transport în Cluj-Napoca.

Comenteaza