Nicoară: contractul cu Nokia cerea 3.800 de angajaţi în 2011

Nicoară: contractul cu Nokia cerea 3.800 de angajaţi în 2011
Fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu ar fi trebuit să angajeze în mod direct, până în acest an, 3.800 de muncitori, şi nu mai puţin de 2.000 câţi lucrează acum, spune fostul preşedinte al Consiliului Judeţean din Cluj, Marius Nicoară.

Parcul Industrial Tetarom III are 160 de hectare, dintre care pe 30 de hectare funcţionează fabrica de telefoane mobile şi pe alte 60 de hectare urmau să fie ridicate fabricile furnizorilor. Nokia urma să ajungă la 3.800 de muncitori în 2011 şi la 5.000 de salariaţi la vârful maxim de activitate.

"Banii pe care i-am investit acolo în parcul industrial i-am investit în infrastructură. Totul a rămas acolo, e unul dintre cele mai moderne parcuri industriale din Europa", a spus Nicoară, adăugând că Statul Român nu are ce bani înapoi să ceară de la Nokia, pe modelul autorităţilor din Bochum, Germania, care au cerut înapoi sume substanţiale de la compania producătoare de telefoane mobile la plecarea sa spre Jucu, în 2007. "Diferenţa dintre plecarea Bochum şi cea de la Jucu este că statul german a dat subvenţii către Nokia, ajutor de stat. E normal să şi-l recupereze. Noi n-am subvenţionat Nokia, ci am construit un parc, care aparţine societăţii tetarom SA, şi toate bunurile de acolo aparţin statului român", a spus Nicoară.

El subliniază că judeţul Cluj ar fi avut şanse mari să păstreze fabrica de telefoane mobile, chiar dacă aceasta urma să-şi diminueze activitatea. "Nokia vea probleme pe plan mondial, ca volum de vânzări. Dar nu a închis nicio altă capacitate decât cea din România, restul au rămas cu nivel de muncă diminuat. Eu cred că şi în România,dacă ne făceam treaba, puteau diminua capacităţile, dar rămâneau în continuare aici", a spus el.

Nokia a decis să închidă fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu la sfârşitul acestui an şi să ofere trei salarii compensatorii, pentru 2.000 dintre cei aproximativ 2.200 de salariaţi. Restul de angajaţi provin de la firme de leasing de personal, şi riscă să nu beneficieze de aceste salarii compensatorii.

Aceasta nu este prima fabrică desfiinţată de Nokia, dar este singura care este închisă în cadrul strategiei globale anunţate săptămâna trecută de companie. În 2007 Nokia a închis o altă fabrică, în localitatea germană Bochum, pentru a se muta la Jucu. Atunci, sute dintre angajaţi au ieşit în stradă şi au protestat la decizia companiei.

 

 

"Problema Nokia e că a venit într-o ţară unde TVA avea o valoare, cota de impozitare a muncii avea o valoare, transporturile pe care urma să le facă spre alte destinaţii şi marfa ce urma să vină trebuia să se facă de la Cluj şi nu de la Budapesta, până unde camioanele cheltuie foarte mult. E o decizie economică, dar nici noi n-am terminat autostrada, nici pistele de aeroport şi nici n-am construit terminalul cargo şi şoseaua rapidă spre aeroport şi spre Gilău. Sunt chestiuni care afectează Nokia, care şi-a făcut calcule economice şi şi-a dat seama că aceste costuri o duc în gaură", a explicat Nicoară, cel creditat că a adus investiţia în Cluj, în 2007.

Comenteaza