Nimic NU trece de „Primărița de FIER” a Clujului. Proiectele imobiliare din Chinteni sunt respinse pe bandă rulantă

Nimic NU trece de „Primărița de FIER” a Clujului. Proiectele imobiliare din Chinteni sunt respinse pe bandă rulantă

Dezvoltatorii imobiliari în special, dar chiar și persoanele fizice care vor să construiască în comuna Chinteni și vin cu proiectele în ședințele de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj se lovesc de refuzul primăriței Lucia Suciu, din diverse motive: ar fi în zone inundabile, n-au toate avizele necesare sau pur și simplu nu seamănă cu imobilele din vecinătate.

Primărița din Chinteni, Magdalena Lucia Suciu, și-a făcut deja un obicei să fie prezentă în ședințele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj, care se desfășoară aproape săptămânal.

Edilul din Chinteni intervine în momentul când sunt dezbătute și votate proiecte imobiliare sau doar case individuale, care ar urma să se edifice în comuna pe care o administrează cu „mână de fier”, de unde și-a luat și porecla de „primărița de fier a județului Cluj”.

Cel mai recent exemplu s-a întâmplat joi, 7 iulie 2022, când pe ordinea de zi a ședinței de urbanism au fost nu mai puțin de patru proiecte (cele mai multe asociate unui singur UAT - n.red.) aflate pe raza comunei de lângă Cluj-Napoca. La toate proiectele, Lucia Suciu a avut câte ceva de obiectat.

„Investitorii doresc să construiască rapid, dar apoi problemele rămân pe capul administrațiilor”

Primul proiect prevedea edificarea unui ansamblu de locuințe unifamiliale P+E(M) pe o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați, care oricum era la o revenire în comisie. Lucia Suciu a susținut că zona este una cu risc mare de inundații.

„Cred că ar fi trebuit studiate toate imobilele și din vatra veche. Mi-aș fi dorit să văd avizul de la Aba Someș, de la Electrica, să văd dacă se pot edifica acolo atât de multe construcții. Oricum votul în Consiliul Local Chinteni va fi unul negativ. Nu ne putem asuma construcții pe această zonă. Nu putem să riscăm ca aceste case să fie inundate. Mereu se inundă acea zonă, eu mă îndoiesc că cei de la Aba Someș ar putea da un aviz favorabil. Toți investitorii își doresc să construiască rapid, dar apoi problemele rămân pe capul administrațiilor din comună”, a afirmat primărița Chinteniului.

Arhitectul proiectului Radu Spânu a replicat că n-ar risca să vină cu un proiect care să aducă un prejudiciu locuitorilor sau comunei.

Liderul Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a propus o nou amânare a proiectului. „O să cerem o adresa oficială către Aba Someș. Dacă ei consideră că este ok, discutăm mai departe și de alte detalii. Trebuie să vedem dacă această parcela este construibilă din punctul de vedere al Apelor Române. Propun o amânare pentru astăzi”.

În ceea ce privește celelalte proiecte de pe raza comunei Chinteni, care erau PUD-uri de case individuale, Lucia Suciu a sugerat schimbarea unui acoperiș, reglementarea sectoarelor de drum sau a semnalat lipsa utilităților în unele zone.

„Casa este foarte frumoasă, insă sugerăm proiectantului schimbarea acoperișului. Ar fi bine să fie de tip șarpantă, așa cum sunt toate casele acolo, nu unul tip terasă așa cum vedem pe planșe. De asemenea, trebuie refăcut și profilul stradal acolo”.

„Am ajuns din nou în mijlocul câmpului. Acolo este o zonă care prevede PUZ, sunt doar 2-3 construcții în zonă. Nu există utilități, nimic, nici măcar energie electrică. Nici nu vor să reglementeze sectorul de drum”, au fost două dintre observațiile primăriței.

Comenteaza