Video Noi măsuri la Cluj: peste 1.000 de pensionari ajutaţi de voluntari, hoteluri pentru medici, restricţii în pieţe

Noi măsuri la Cluj: peste 1.000 de pensionari ajutaţi de voluntari, hoteluri pentru medici, restricţii în pieţe
Emil Boc | Foto: facebook.com

Un nou set de măsuri a fost luat de Primaria Cluj-Napoca în contextul pandemiei cu coronavirus. Primarul Emil Boc a explicat despre ce este vorba, la ZIUA LIVE. 

1. Am creat un număr de telefon 0372.280.499 la care răspund cel puţin șapte persoane şi la care cei de peste 65 de ani pot să îşi spună problemele. Am creat baza de date realizată din listele din evidenţa Direcţiei Sociale, de la biserici şi asociaţii de proprietari. Avem 1.751 de persoane care au sprijin pentru a minimaliza ieşirea în afara domiciliului. Voluntari cu legitimaţii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență merg la domiciliu şi oferă ajutor.

2. A apărut decretul care le permite să iasă între orele 11:00 şi 13:00 şi îi rog pe cei sub 65 de ani să nu meargă în acest interval la pieţe, magazine şi farmacie.

3. Staţi acasă, dragi clujeni, pentru ca o perioadă nu departe de acum, să ne fie bine! Dacă astăzi facem aceste lucruri, stăm acasă în izolare, ne protejăm locul de muncă, pensiile, asigurările sociale. De asemenea, ne asigurăm sănătatea. Viaţa trebuie să meargă înainte, nu vom putea sta în izolare la nesfârşit.

4. Am găsit o formulă, împreună cu prefectul Mircea Abrudean, cu sprijinul mediului de afaceri, de a pune dispoziţiie locuri la hotel pentru personalul medical care nu doreşte să mai meargă acasă, fie pentru a-şi proteja familia, fie datorită extenuării. Trebuie să avem grijă de personalul medical. La Spitalul Clujana am găsit deja o soluţie, domnul prefect coordonează celelalte unităţi sanitare. La Clujana nu avem încă probleme cu materialele sanitare, dar situaţia încă nu este roz. Sperăm să vină şi măştile, şi dezinfectanţii, şi ventilatoarele să vină, aşa cum a anunţat Ministerul Sănătăţii.

5. La pieţe nimeni nu mai vinde dacă nu are mască şi mănuşi. Am verificat personal. Am trimis control şi la pieţe private. Acceptăm măcar o eşarfă în jurul măştii şi nasului. De asemenea, nu intră nimeni fără păstrarea distanţei de 1,5 m.

6. Transportul public funcţionează, se poate opri doar prin ordonaţă militară la nivel naţional. În staţiile importante poliţiştii locali nu permit urcarea în autobuz decât cu respectarea distanţei sociale.

7. O Masă Caldă, asociaţia lui Cristi Danileţ, CERT Transilvania şi multe altele ne sprijină să mergem mai departe să avem grijă de oamenii fără adăpost. Să nu mai vorbim despre Banca Transilvania sau Terapia, Farmec, care vin toate să pună umărul.

8. Se dezinfectează în primul rând unităţile medicale zilnic, pieţele periodic, apoi străzile şi trotuarele, iar restul spaţiilor, la cerere.

Comenteaza