Restricții noi în localitățile "roșii" din Cluj. "La cum evoluează cifrele vom ajunge și în Cluj-Napoca la 3 la mie în scurt timp"

Restricții noi în localitățile "roșii" din Cluj. "La cum evoluează cifrele vom ajunge și în Cluj-Napoca la 3 la mie în scurt timp"

Au fost impuse noi restricții în trei localități din județ care au trecut de incidența infectărilor de 3 la mie, dar nici Cluj-Napoca nu este departe de acest prag.

Prefectul Mircea Abrudean a anunțat joi, după ședința CJSU Cluj, noi restricții în Gherla, Sic și Câțcău și a precizat că la o incidență de 3 cazuri la mia de locuitori s-ar putea impune și în Cluj-Napoca. 

”Având în vedere evoluția extrem de alarmantă a numărului de cazuri la nivelul județului Cluj,  ați văzut și astăzi,  227 de cazuri pozitive - record absolut, sigur că situația este una alarmantă, Ați observat că unele dintre prevederi sunt clare și se aplică în mod direct, nu există posibilitatea de analiză, competența CJSU se limitează doar la a le prelua și ale pune în aplicare. La nivelul județului sunt 3 UAT-uri cu o incidență peste 3 la mie, la cum se mișcă lucrurile și cum evoluează cifrele vom ajunge în foarte scurt timp și în Cluj-Napoca în jurul cifrei de 3 la mie. După ce depășim 3 la mie, intrăm în joc cu alte restricții, scenarii. Putem lua în calcul carantinarea unității administrativ-teritoriale în funcție de anumiți factori. 

Prefectul a subliniat că lucrurile se îndreaptă într-o direcție "absolut de nedorit", că măsurile trebuie respectate "fără tertipuri, pentru că nu va fi bine pentru cei care o fac”.

"La nivelul municipiului Cluj-Napoca ne raportăm la o populație de 327 de mii de oameni, dar suntem conștienți că sunt mulți studenți, care nu intră în calcul. Avem multe alte persoane care nu sunt înregistrate, deci putem discuta de o cifra mult mai mare de atunci când calculăm rata. Lucrurile însă, evoluează într-o direcție absolut de nedorit, ne ajută prevederile care anulează evenimentele private, care au generat mare parte din cazurile de la nivelul județului Cluj. Lucrările sunt clare. Se anulează orice tip de eveniment privat, în spațiu închis sau deschis. Să nu căutăm tertipuri, pentru că nu va fi bine pentru cei care o fac”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât joi impus noi restricții, printre care instituirea obligativității purtării măștii în toate spațiile deschise în Gherla, Sic și Câțcău, unde coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a trecut de 3. (Detalii AICI). În acest moment, rata infectărilor în Cluj-Napoca este de 2,18 la mia de locuitori.

Comenteaza