Noile reguli de construire, imposibil de aplicat la Cluj

Noile reguli de construire, imposibil de aplicat la Cluj
Municipiul nu va lucra după noi reguli urbanistice dacă nu va borna oraşul construibil.

Consiliul Judeţean nu poate aviza documentaţia Planului Urbanistic General (PUG) fără parafa de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliată (OCPI), iar aceştia nu vor pune parafa, dacă primăria nu va marca intravilanul, aşa cum legea solicită.

Comisia de urbanism a primăriei se raportează deja la noile reguli de construire din contractul pentru noul PUG de care se ocupă Universitatea Tehnică (asociată cu birourile de arhitectură Planwerk şi Bogart) şi care trebuia finalizat la finalul lui 2010. Primarul cere să se meargă pe legea în vigoare, dar promite, cu fiecare şedinţă un nou termen pentru intrarea în vigoare a noul PUG. Ultimul avansat este luna aprilie. Nerealist, spun sursele ZIUA de CLUJ. Unul tangibil ar fi toamna lui 2013. Şeful de proiect al noului PUG, arhitectul Adrian Borda, spune că "primarul vrea aprilie", motiv pentru care termenul este unul realizabil.

La ultima retrospectivă asupra noul PUG, documentaţia mai avea nevoie de două avize, unul de la Oficiul de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară şi unul de la Consiliul Judeţean. Apoi noile reguli urbanistice puteau fi depuse pe masa Consiliului Local pentru votul de intrare în vigoare. Arhitectul Adrian Borba a declarat pentru ZIUA de CLUJ că, în prezent, lipseşte doar avizul de la Consiliul Judeţean.

Cu legea pe masă şi o corepondenţă cu OCPI, arhitectul judeţului Sanda Oltean spune că beneficiarul noului PUG, Primăria Cluj-Napoca, a depus la dosarul de avizare doar avizul de conformitate pentru începerea lucrărilor de actualizare a PUG (aviz nr. 83 din 2013 pentru începrerea lucrării Realizarea suportului topografic al planului urbanistic general pentru municipiul Cluj-Napoca), nu şi cel de recepţie al suportului topografic. Fară respectivul aviz, Consiliul Judeţean nu poate aviza documentaţia. "Eu nu pot să fac rabat de la lege. Aşa cum avizez PUG-ul de la Aghireş, aşa îl avizez şi pe cel de la Cluj-Napoca. Aşa cum spune legea. Dacă sunt ambele avize, avizez noul PUG de pe o zi pe alta. Documentaţia este foarte bună", a spus Oltean.

Parafa şi emiterea procesului verbal de recepţie a noului PUG se va acorda de căre OCPI, la solicitarea primăriei, dar doar dacă intravilanul propus va fi bornat, conform legii. Aici este încurcătura. Lucrarea trebuie plătită de cineva şi realizată, dacă nu, nu vom aveam noi reguli de construire.

De altfel, într-o adresă oficială din 22 februarie, directorul OCPI Cluj, Leontina Kovacs a confirmat că pentru avizarea noului PUG Cluj-Napoca este nevoie atât de avizul de conformitate pentru începerea lucrărilor cât şi de "verificarea şi recepţia lucrării de specialitate - PUG, etapă materializată prin aplicarea pe planuri a parafei şi emiterea procesului verbal de recepţie". Etapa de recepţie se referă, conform aceleiaşi surse, la "recepţia lucrărilor de măsurători terestre, recepţia lucrărilor de cartografie, recepţia lucrărilor de cadastru general (...) printre lucrările de specialitate supuse recepţiei se evidenţiază şi planurile topografice analogice şi digitale, suport al documentaţiilor de urbanism".

Arhitectul Adrina Borda recunoaşte că aşa spune legea, însă nu este de acord cu bornarea intravilanului, având în vedere că este o "formulă venită din istorie" într-o perioadă în care există GPS şi totul este digitalizat. "Intravilanul trebuie bornat. Cineva trebuie să facă acest lucru. Pui borbe conform planurilor cadastrale. Este, însă, o lucrare post aprobare. Doar atunci noul PUG devine lege şi cadastrul preia noile limite şi acestea se materializează şi în teren. Eu oricum propun să întindem şi o sârmă între aceşti ţăruşi care trebuie bătuţi în teren, poate ca să se împiedice cineva", a menţionat Borda.

Primăria a publicat, anul acesta, un anunţ în care anunţa intenţia organizării unei licitaţii privind încheierea unui acord cadru pentru "servicii de proiectare şi întocmire studii necesare în vederea promovării obiectivelor de investiţii proprii ale municipiului", contract estimate la peste 1,8 milioane de euro. Printre sudiile enumerate se numără şi ridicări topografice. Reprezentanţii instituţiei nu au dorit să ofere mai multe detalii legate de procedură, nici dacă aceasta are legătură cu bornarea intravilanului şi intrarea în vigoare a noul PUG.

Arhitectul Eugen Păneascu, din echipa PUG, a declarat că lucrarea de ridicare topografică a intravilanului oraşului este independentă de cea derulată de echipa de proiectare. "Sunt două chestiuni distincte. Să marchezi intravilanul revine în sarcina primăriei. Lucrarea se putea include în acest contract pentru actualizarea vechiuzlui PUG, de la început, este adevărat. Oricum este o lucrare care trebuie făcută", a afirmat Pănescu.

 

Etichete
Comenteaza