Noua modă în ilegalităţi în urbanismul clujean

Noua modă în ilegalităţi în urbanismul clujean
A devenit un fapt cotidian ca în cartierul Gruia din Cluj-Napoca beneficiarii să nu respecte autorizaţiile de construire pentru extinderea locuinţelor acestora, se plâng riveranii.

După blocurile cu şapte niveluri extinse dintr-o locuinţă-parter gândite de arhitectul Mircea Dinculescu şi acceptate de instanţă pe str. Romulus Vuia sub pretextul centrului de cartier, pe alte artere din zonă proprietarii nu respectă autorizaţiile de construire. Administraţia locală nu are o strategie, dar inspectorii de la urbanism fac verificări şi iniţiază dosare penale, având în vedere că se fac intervenţii în zona protejată fără să se respecte legea.

Un clujean a sesizat în septembrie că pe str. Cetăţii nr. 31, din cartierul Gruia, beneficiarul unei autorizaţii de construire eliberată anul acesta de către primărie pentru recompartimentarea unei case existente şi extindere încalcă legea. Septimiu Vodă a menţionat că locuinţa a fost demolată în întregime şi că se lucrează la fundarea unei construcţii noi. „Casa demolată avea o valoare artistică, aparţinând sculptorului Deak", a semnalat Vodă. Reporterii ZIUA de CLUJ s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că la adresa indicată se lucra de la zero la amenajarea unei locuinţe. Beneficiarul nu a putut fi contactat.

Acelaşi cetăţean a remarcat o situaţie similară pe str. E. Racoviţă nr. 28, unde beneficiarii unei autorizaţii de construire pentru recompartimentări şi extinderea unei locuinţe au demolat imobilul. Mai mult, zona este una protejată şi, în ciuda statutului de monument istoric ale clădirilor, se întâmpla tot ceea ce vor beneficiarii. Acesta a semnalat administraţiei locale că a devenit o modă în Gruia ca aceia care vor să construiască să ceară autorizaţii de extindere, iar apoi să demoleze construcţia şi să amenajeze după bunul plac ceea ce doresc de fapt.

Administraţia locală a răspuns ZIUA de CLUJ după 18 zile. Biroul mass-media al primăriei a menţionat, pe 11 octombrie, că încă se mai fac verificări.


Totuşi, în cazul Cetăţii nr. 31, "În urma verificărilor efectuate de către inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii (SCUDC), s-a constatat că autorizaţia de construire nr. 594/22.05.2013, emisă pentru „Reamenajare casă unifamilială existentă şi extindere cu un corp cu regim de înălţime P+E, împrejmuire şi amenajări exterioare" nu era respectată. Astfel, a fost desfiinţată integral construcţia iniţială, pentru a o reconstrui pe vechiul amplasament, de la fundaţie şi a dezvolta în continuare prevederile proiectului. Având în vedere că locaţia acestui imobil este în interiorul perimetrului de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural-urbanistice (având, conform LMI, codul CJII-a-A-07240), au fost oprite lucrările şi au fost iniţiate demersurile în vederea sesizării organelor de urmărire penală", a informat primăria. Aceasta a menţionat că, din datele SCUDC, beneficiarul ar risca un dosar penal, fiind pasibil de închisoare, având în vedere că distruge un imobil de pe lista monumentelor istorice.

Potrivit Legii construcţiilor, constituie infracţiune executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, lucrărilor de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protecţie, stabilite potrivit legii. Infracţiunile se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă. Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că autorizaţiile de construire pentru recompartimentările şi extinderile din Gruia sunt corect emise şi că beneficiarii sunt cei care, dacă nu le respectă, intră sub incidenţa legii.

„Mai multe precizări pot să ofer după ce voi consulta documentaţiile. Nu pot să spun la această oră dacă este un fenomen că beneficiarii de autorizaţii pentru recompartimentări şi extinderi nu le respectă. În Gruia avem cazul blocurilor proiectate de arhitectul Dinculescu care s-a judecat din 2007 şi care a obţinut autorizarea prin instanţă pe un proiect, anexat hotărârii judecătoreşti, uzând de o prevedere din Planul Urbanistic General (PUG), cea a centrelor de cartier, dezvoltări stipulate, însă care nu s-au materializat în realitate", a spus Subţirică.
"Un caz strigător la cer" au clasificat autorităţile locale ansamblul proiectat de Dinculescu şi impus lângă locuinţe parter pe str. R. Vuia, printr-o decizie a instanţei, în prezent în şantier. Prefectura Cluj a anunţat în septembrie că se va lupta în instanţă pentru liniştea vecinilor de la case, solicitând anularea autorizaţiei de construire. Blocurile între case recent răsărite din fundaţia unui imobil cu parter din Gruia, printr-o decizie a instanţei care a obligat primăria la eliberarea autorizaţie de construire, sunt mai înalte decât ar trebui (prin modificarea cotelor terenului şi ale construcţiei), a consta-tat Inspecţia în Construcţii.

Urbanismul în „era Boc", criticat de clujeni

Clujenii sesizează că în ultima perioadă administraţia locală întârzie să mai onoreze prompt solicitările la capitolul urbanism. Şedinţele publice ale Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenjarea Teritoriului, de la o frecvenţă de una pe săptămână acum doi-trei ani la două pe lună anul trecut şi la câte una pe lună anul acesta, în prezent sunt o raritate. Mai mult, aceştia se oferă să îi dea primarului pixuri pentru a semna autorizaţiile de construire, despre spun că eliberarea lor întârzie, chiar dacă a trecut perioada legală de emitere. Cu documentaţiile pentru autorizare situaţia este aceeaşi. „Am depus documentaţia pentru o autorizaţie de construire în urmă cu două luni şi nu am primit niciun răspuns. Cum e posibil să dureze aşa mult aprobarea? Pentru un loc de parcare în curte eu nu pot să construiesc şi mi se întoarce iar dosarul", sesizează Florin Meseşan.

Comenteaza