Noua pistă a aeroportului Cluj, finalizată VIDEO

Noua pistă a aeroportului Cluj, finalizată VIDEO
Clujul se poate mândri cu cel mai complex proiect de infrastructură realizat în ultimii 50 de ani în România. Este vorba despre noua pistă a Aeroportului Internaţional, care va fi inaugurată în 26 octombrie. Investiţia va aduce la Cluj companii aeriene noi şi, implicit, mai multe curse, chiar şi către alte continente.

Noua pistă a fost cerută de firmele care investesc în zona Clujului, dar şi de o parte dintre companiile aeriene care operează deja pe aeroport.

"Toţi investitorii care vin, când vin să îşi facă investiţii în zonă, întotdeauna ne întreabă de infrastructură. Ori aeroportul este un punct cheie şi un punct în plus pentru Cluj prin existenţa lui. Prin deschiderea noii piste multe companii îşi vor mări numărul de destinaţii, la ora actuală avem 25 de destinaţii europene, la sfârşitul acestei luni vom adăuga o cursă asiatică, orientul îndepărtat, e vorba de Tel Aviv, 2 curse pe săptămână", a declarat Horea Uioreanu, presedinte CJ Cluj.

Inspectorii de la Autoritatea Aeronatutică Civilă se află în aceste zile la Cluj şi inspectează noua pistă. Balizajele au fost puseamplasate deja, sistemele de radio-navigare sunt în regulă, iar cele câteva retuşuri de care mai este nevoie vor fi gata până la inaugurare, spun reprezentanţii aeroportului.

"Suntem deja în discutii, sunt multe companii care solicitau o pista cu o capacitate portanta mai mare, care solicitau o pista mai lată, pista asta are 45 de metri plus acostamentul de beton, sperăm să putem oferi clujenilor şi destinaţii noi si companii aeriene noi", a spus si David Ciceo, directorul aeroportului.

Autorităţile judeţene spun că în următorii ani de la Cluj vor putea opera şi aeronave de transport a mărfurilor.

"Este un studiu în derulare, care va fi finalizat în următorii ani, cu terminal cargo, cu intermodat între calea ferată, soseaua natională si bineinteles terminalul cargo de iesiri", a mai spus Uioreanu.

Noua pistă de 2100 de metri a fost realizată cu fonduri guvernamentale şi din bugetul judeţului.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Rareş Râşnoveanu

Comenteaza