Noul Mănăștur. Mai mare, mai modern

Noul Mănăștur. Mai mare, mai modern
Sopor, noul Mănăștur

Primăria a găsit o zonă întinsă unde ar urma să se construiască un nou cartier. Suprafața este mai mare decât a Mănășturului.

Primăria dorește să realizeze un nou cartier al Clujului, mare și modern. Acesta va fi amplasat în zona Sopor și va fi mai întins decât  Mănășturul.

24

de hectare va avea noul cartier. ”Este cât Mănășturul, chiar mai mare decât Mănășturul”, a spus primarul Emil Boc.

Pentru realizarea noului cartier, se lucrează în prezent la două studii: unul topografic, iar altul geotehnic. După finalizarea acestora, municipalitatea dorește să lanseze un concurs de soluții pentru realizarea planului urbanistic zonal (PUZ).

”Toate concursurile de soluții pe care le-am realizat împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR), filiala Cluj, pentru reamenajarea malurilor Someșului, Turnul Pompierilor sau Parcul Feroviarilor, au fost un succes. Ne-au dat șansa de a utiliza cel mai înalt nivel de expertiză pentru proiecte foarte importante ale orașului. Fără experiză de înalt nivel nu vom putea realiza un lucru de calitate.

Am luat deja legătura cu OAR și pentru realizarea temei de proiectare este nevoie de cele două studii, care ne vor spune unde putem edifica imobile mai înalte și unde doar parcuri. Practic, ne vor oferi o configurație a terenului înainte de faza de proiectare. Apoi se va realiza tema de proiectare, un proces care va dura o lună și jumătate”, a explicat Emil Boc.

Primarul a subliniat că proiectanții vor trebui să stabilească pe unde vor trece străzile și bulevardele noului cartier, unde ar urma să se facă o conexiune a cartierului cu viitoarea centură metropolitană, unde vor trebui amplasate școli, grădinițe, creșe, chiar și o primărie de cartier.

Concursul de soluții va beneficia de un juriu internațional; se vor putea înscrie arhitecți din întreaga Europă. PUZ care va fi declarat câștigător va sta la temelia realizării de către investitorii privați a diverselor construcții viitoare din noul cartier. ”Cei care vor dori să construiască în Sopor vor trebui să se încadreze într-o situație preexistentă”, a întărit Boc.

Municipalitatea își mută din nou centrul de interes, privind construcțiile de locuințe. În urmă cu 10 ani se vorbea despre apariția cartierului Tineretului, care a fost un eșec major. În 2015, primăria a anunțat că va demara construirea unui cartier în Borhanci, despre care acum spune că este blocat din cauza problemelor de trafic de la ieșirea din această zonă rezidențială a Clujului.

Comenteaza