Noul regulament pentru finanțările nerambursabile pentru CULTURĂ mai așteaptă. Grupul de lucru mai are nevoie de timp

Noul regulament pentru finanțările nerambursabile pentru CULTURĂ mai așteaptă. Grupul de lucru mai are nevoie de timp

Noul regulament pentru acordarea de fonduri nerambursabile de la bugetul local pentru ONG-urile din sectorul cultural întârzie. Gupul de lucru care redactează proiectul, din care fac parte actori culturali și aparatul administrativ al primăriei, a înaintat un termen limită: 3 iunie 2024. 

"Am redactat regulamentul, l-am trimis la filtrul juridic pentru aviz, dar grupul de lucru nu s-a pus încă de acord asupra domeniilor care să primească finanțare și a cerut un time-out până în 3 iunie 2024. Când se pun de acord pe acest regulament, a doua zi îl depun în dezbatere publică. Toți cei interesați vă rog să vă implicați", a spus primarul Emil Boc, în deschiderea ședinței de Consiliu Local de marți, 23 aprilie 2024, în cadrul căreia se acordă finanțările nerambursabile de la bugetul local pentru acest an pentru activitățile ONG-urilor din sectorul cultural.

Amintim că instituțiile și oamenii de cultură din Cluj-Napoca au cerut primarului Emil Boc, la ședința din ianuarie a Consiliului Local, să aloce banii nerambursabili după un nou regulament, aliniat Ordonanței nr. 51/1998, actualizată și nu legii 350 din 2005, așa cum însăși conducerea Primăria a promis de câțiva ani.

De asemenea, reprezentanții sectorului cultural din Cluj-Napoca au depus la Primăria condusă de Emil Boc o petiție, inițiată de USR, în urma consultărilor cu sectorul cultural clujean, prin care solicită ca propunerea de regulament pentru finanțarea culturii în baza legii OG51/1998, să fie pusă în dezbatere publică. Printre semnatarii scrisorii de susținere a finanțării culturii pe OG51/1998 (și nu a legii 350/2005) se numără instituții de cultură importante din Cluj Napoca, precum Centrul Cultural Clujean, Festivalul Internațional de Film Transilvania (prin Tudor Giurgiu și Cristian Hordilă), Opera Națională Română, Teatrul Maghiar de Stat (prin Tompa Gabor), Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Filarmonica de Stat, Opera Maghiară din Cluj, Teatrul Național Lucian Blaga.

Regulamentul are ca scop susținerea producătorilor culturali locali, prin trecerea finanțării în baza legii speciale a culturii, ce asigură transparentizarea și depolitizarea procedurii de selecție a proiectelor culturale și prevede multianualitatea bugetării și crearea altor instrumente de susținere, precum rezidențele artistice și bursele de creație, astfel încât Cluj-Napoca să aibă în continuare o viață culturală dinamică.

În ședința Consiliului Local din 4 martie 2024, primarul Emil Boc a anunțat constituirea unui grup de lucru, format din aparatul de specialitate al primăriei și actori culturali  (de la Centrul Cultural Clujean, Opera Română, Creat Act Enjoy, Daiszler, Asociația Culturală Pro Transilvania, Muzeul de Artă, Magic Puppet, Alt Art, TIFF) care, în urmă modificării legislative prin OUG 51, să redacteze noul regulament de acordare a banilor nerambursabili de la bugetul local. Grupul are că că termen 28 martie să finalizeze regulamentul. Acesta va fi înaintat serviciului juridic pentru aviz, iar în luna aprilie ar fi trebuir să fie depus în dezbatere publică. Calendarul de intalaniri al grupului - 13 martie, ora 13 și 1 martie, ora 13 - Sala de Sticlă a Primăriei. 

În 2024 finanțările nerambursabile pentru cultură sunt de 16.200.000 lei (dintre care 700.000 de lei pentru proiecte cu caracter social) Finanțarea asigurată de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul total al proiectului.

 

Comenteaza