O nouă arie protejata se naște la Cluj. Are 800 ha

O nouă arie protejata se naște la Cluj. Are 800 ha

Academia Română a acordat joi, 15.02.2024, avizul favorabil pentru o nouă arie protejată sit Natura 2000 ROSCI Făget Sud Colonia Făget. Acesta este un pas esențial și decisiv în desemnarea unei noi arii protejate. 

Aria propusă are o suprafață de aproximativ 800 Ha și conține trei fragmente: zona Lacurilor Sălicea cu arinișurile din Valea Gârbăului, zona pășunii Sălicea din sudul vârfului Peana din Făgetul Clujului și zona Colonia Făget. Zonele propuse spre protejare se suprapun în întregime peste un coridor ecologic din ecoregiunea carpatică.  

Inițiatorii noii arii sunt o persoană fizică, Alina Chiriac, și un ONG pentru protecția naturii, Propark - Fundația pentru arii protejate.  Studiul științific a fost elaborat de o echipă de biologi din care fac parte: Anna Szabo, Annamária Fenesi, Attila Mátis, Dorottya Sandor, Csaba Vizauer, prof. univ. dr Alexandru Bădărău.  

Petiția de susținere a eforturilor de protejare a acestui patrimoniu natural este încă deschisă și semnăturile susținătorilor vor fi trimise împreună cu avizul favorabil al Academiei Române la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru îndeplinirea formalităților de desemnare a noii arii protejate. 

Comenteaza