Foto O nouă cale de rulare la Aeroportul din Cluj. Investiție de 73 milioane de LEI / Cum arată lucrările

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a anunțat începerea lucrărilor de construcție la noua cale de rulare paralelă cu pista, care va fluidiza traficul și va reduce întârzierile aeronavelor.

Valoarea totală a investiției este de 73.000.651 de lei (aprox. 15 mil. euro) din care 28.500.129 de lei sunt fonduri europene nerambursabile. Restul cheltuielilor vor fi suportate din bugetul aeroportului.

 „Este o lucrare foarte importantă, deoarece vechea calea de rulare era deteriorată, iar costurile pentru a o întreține erau foarte mari. De asemenea, din cauza uzurii și degradării, la anumite ore de vârf, erau restricții care provocau întârzieri. Această nouă pistă va fluidiza traficul și va asigura condițiile fără restricții. Criza economică provocată de noul coronavirus a afectat negativ aviația civilă și toate aeroporturile. Anul trecut am avut 2,9 milioane de pasageri, iar anul acesta avem o scădere de peste 65% a traficului aerian”, a declarat Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo.

Durata de realizare a obiectivului de investiții „Cale de rulare paralelă cu pista” este de 12 luni. Proiectarea a durat 3 luni, iar execuția lucrărilor este estimată la 9 luni.

 „Cu mare efort am reușit să depunem proiectul pentru finanțare la Ministerul Transporturilor. Lucrăm pentru acest proiect din anul 2018, când am demarat studiul de fezabilitate, iar acum suntem cu finanțarea obținută și cu lucrările începute”, a declarat managerul proiectului, Ana-Maria Crețu.

Lățimile căilor de rulare vor fi de 23 de metri, cu acostamente de 7,5 metri pe fiecare parte. Aproximativ 700 de metri din fosta cale de rulare vor fi demolați. Va rămâne în funcțiune doar o porțiune limitată, care va fi utilizată doar de aeronave de mici dimensiuni.

Realizarea obiectivului de investiții are 3 componente principale:

• asigurarea condițiilor pentru operarea în siguranță a aeronavelor;

• creșterea performanțelor operaționale;

• consolidarea poziției ca principal aeroport regional.

Proiectul „Cale de rulare paralelă cu pista” – cod SMIS 2014 + 125198 este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Comenteaza