O nouă comună din Cluj va avea pistă de biciclete. Finanțarea vine din PNRR

O nouă comună din Cluj va avea pistă de biciclete. Finanțarea vine din PNRR
| Foto: imagine ilustrativă

Consiliul Județean Cluj a aprobat, luni, un proiect care prevede construirea unei piste de biciclete de 4.8 km lungime, în comuna Mica.

Forul administrativ județean a fost convocat, luni, 20 iunie 2022, într-o ședință extraordinară, având ca scop dezbaterea și votarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării Județului Cluj în cadrul proiectului „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna Mica, Județul Cluj - realizarea de piste pentru biciclete la nivel local”.

Șeful CJ Cluj, Alin Tișe, a explicat convocarea de îndată a ședinței: „Am făcut acest efort pentru ca primăria din Mica să-și poată depune finanțarea pentru acest proiect și să meargă mai departe. Din acest motiv am convocat o ședință extraordinară astăzi”, a afirmat Tișe.

Cererea de finanțare va fi depusă de către primăria comunei Mica în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C10 – Fondul local, investiția I.1 – Mobilitate urbană durabilă, sub investiția I.1.4 - Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete la nivel local/metropolitan. 

Indicatorii tehnico-economici

Costurile investiției sunt estimate la aproximativ 2 milioane de lei. Pista de biciclete propusă prin proiect va avea o lungime de 4,8 km cu o lățime  de minim 2,00 m organizată în dublu sens, respectiv 2 piste cu lățimea de 1,0 m, câte una pentru fiecare sens de circulație.

Astfel, se propune execuția unei piste de 4.8 km lungime, cu originea la limita administrativă a Municipiului Dej și cu final la intrare în localitatea Nireș. Pista se va amplasa în lungul drumurilor județene DJ 161D si DJ 172 F, în exteriorul șanțurilor existente. 

Potrivit documentației, lipsa pistelor de cicliști face ca deplasările cu biciclete să se desfășoare în condiții lipsite de confort și siguranță, acestea deplasându-se pe partea carosabilă a DJ împreună cu circulația rutieră.  

„Scopul proiectului vizează în principal crearea unei infrastructuri pentru pistele de bicicliști. Astfel, prin acest proiect se va facilita adaptarea comunei Mica la directivele strategice europene prin creșterea gradului de mobilitate urbana durabilă. Prin amplul proces de dezvoltare a sistemelor inteligente de management local, comuna Mica va deveni o comună smart cu servicii publice eficiente, calitative, sigure, ușor de utilizat si accesibile comunității locale.   

Realizarea acestei investiții urmărește să încurajeze deplasările nemotorizate pe sectoarele vizate și astfel să contribuie la reducerea cantității de dioxid de carbon emisă de către traficul motorizat. De asemenea, va spori mobilitatea locuitorilor care nu dețin autovehicule și va crea un cadru sigur pentru deplasarea bicicliștilor”, se mai arată în proiect.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza