ŞOCANT: Crematoriu uman în mijlocul Clujului

ŞOCANT: Crematoriu uman în mijlocul Clujului
Consilierii locali au aprobat pentru 15.000 de lei pe an asocierea cu RDK Cremation în vederea construcţiei unui crematoriu între Zorilor şi Mănăştur. O decizie similară luată la Bucureşti s-a dovedit dezastruoasă pentru locuitorii din zona respectivă a Capitalei, Vitan-Bârzeşti.

Clujenii se tem că viitorul crematoriu uman care va funcţiona în Cluj va contamina cartierul Mănăştur. Temerile sunt întreţinute de faptul că singurul precedent naţional, crematoriul Vitan-Bârzeşti, din Bucureşti, nu este "un succes" în ceea ce priveşte mirosul şi fumul emanat în vecinătăţi.

Administraţia locală clujeană s-a acociat în luna octombrie cu o firmă privată, RDK Cremation, care urmează să deschidă un crematoriu uman la Cluj-Napoca, în incinta cimitirului Mănăştur. Incineratorul uman va fi amenajat în capela de la intrarea în grădina cu locuri de veci. "Capela a fost foarte bine proiectată şi are spaţii coerente, însă care nu au fost folosite niciodată. Are o zonă de catafalce pe care urmau să fie depuse sicriele decedaţilor, dotată cu instalaţii de răcire şi prevăzută cu o zonă de vizitare cu sticlă. La subsol, are o cameră unde se află aparatura pentru răcirea spaţiilor din capelă. De acestea au fost interesaţi cei de la RDK Cremation pentru a le transforma în crematoriu. Ne-au spus că sunt cele mai bune pentru instalarea tehnologiei de ardere", a explicat Camelia Rarău, şeful Serviciului Administrare Cimitire din cadrul primăriei. Aceasta a adăugat că în prezent municipalitatea nu are fonduri pentru reabilitarea clădirii în care funcţionează capela şi că societatea care va amenaja incineratorul se va ocupa şi de modernizarea capelei.

Clădirea situată pe strada Govora se află la doar câţiva zeci de metri de zona de locuinţe. Oamenii vecini cu "moartea" se tem că după darea în funcţiune a crematoriului uman aceasta va şi mirosi. "Nu vrem să nu putem rezista în zonă din cauza mirosului, ca la Bucureşti, după ce vor începe să se incinereze oameni şi la Cluj. Sau să ningă cu cenuşă peste locuinţe, aşa ca în filmele cu lagărele germane", s-a plâns un riveran de pe strada Govora. "Noi nu ştim că o să se ardă cadavre în cimitir. Sperăm să nu fim afectaţi. O să ne opunem să se facă ceva necurat în cimitir, mai ales că este lângă casele noastre", a adăugat un alt vecin din zona cimitirului.

Crematoriul din capela Mănăştur urmează să fie al doilea din România, după cel care funcţionează la Bucureşti. Incineratorul din capitală este situat pe şoseaua Vitan-Bârzeşti, în spatele Institutului de Medicină Legală Mina Minovici. Lângă crematoriu funcţionează Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan şi la nici 400 de metri este amplasat hotelul Rin Grand. Deşi ca localizare este în sectorul 4, în zona unde este amplasat nu există blocuri sau locuinţe particulare. "De obicei, incinerează pe la amiază. Când dau drumul la crematoriu se face un fum negru şi miroase foarte puternic. Când incinerează trebuie să închid vulcanizarea şi nu mai am poftă de mâncare", a explicat Mihai, angajatul unei vulcanizări plasate la aproximativ 50 de metri de crematoriu, ce înseamnă o astfel de vecinătate. La recepţie la Rin Grand lucrurile nu se văd aşa drastic, însă reprezentanţii hotelului au recunoscut că în partea dreaptă a obiectivului situat, conform indicaţiilor, la 400 de metri de crematoriu, afară mai miroase urât când incineratorul funcţionează. "În hotel nu sunt probleme. Pot să vă confirm pentru că lucrez de mai mulţi ani la Rin. Hotelul funcţionează din 2007 şi are noroc că se învecinează cu spitalul Sf. Ioan", ne-au informat recepţionerii de la Rin Grand.

Reprezentanţii RDK Cremation spun că la Cluj tehnologia de incinerare nu va fi la fel ca cea de la Bucureşti. "Avem în proiect un incinerator uman de ultimă generaţie, cu cameră dublă de ardere. La final, nu mai rămâne decât cenuşa, nu are ce să se elimine în aer. Tehnologia este similară celei din Ungaria, de la crematoriile din Debrecen şi Budapesta. Fumul care iese după o incinerare este un abur, asemenea celui scos de o centrală termică de apartament. Hornul cuptorului poate fi de dimensiunea celui al unei centrale. Noi îl vom înălţa după cum ni se va impune de autorităţi. Nu va fi un horn înalt, ca un furnal, nici nu va ieşi din el fum negru. Noi avem un aviz de la Autoritatea de Sănătate Publică. Avem şi un studiu de impact din care rezultă că viitorul crematoriu din Mănăştur nu reprezintă nici un pericol pentru sănătatea umană. La 35-55 de metri crematoriu nu comportă poluare pentru locuinţele din vecinătate, iar pulberile din aer vor fi inexistente. Chiar eu locuiesc pe strada Govora şi vă imaginaţi că nu ne-am expune dacă ar fi altfel", a explicat unul dintre asociaţii RDK Cremation, Mircea Dunca. Acesta a adăugat că investiţia pentru realizarea crematoriului de la Cluj este de 850.000 de euro şi că în prezent proiectul este la faza de obţinerea a avizului de mediu. "Vom efectua un studiu de impact. Investiţia se derulează mai greoi pentru că nu avem legislaţie în materie de crematorii în ţară", a completat acesta.

 

Ce presupune parteneriatul pentru crematoriu

Potrivit informaţiilor furnizate de primărie, instituţia a pus la dispoziţia RDK Cremation capela de 516 mp din incinta cimitirului (a cărei situaţie juridică a fost clarificată de curând), iar societatea s-a obligat să realizeze un crematoriu uman pe cheltuială proprie, plus să plătească municipalităţii o cotă de asociere de 15.000 de lei pe an. În plus, societatea trebuie să realizeze drumurile de acces şi să asigure racordarea spaţiului la utilităţi şi să achite lunar contravaloarea acestora după finalizarea investiţiei. Mai mult, prin contract, societatea se obligă să incinereze gratuit 40 de cazuri sociale pe an. Durata asocierii a fost fixată la 49 de ani, iar potrivit contractului, societatea se obligă să finalizeze crematoriul în decurs de un an. O altă condiţie impusă de primărie societăţii a fost ca după finalizarea investiţiei să supună atenţiei Consiliului Local taxa de incinerare, pentru stabilirea unei taxe corecte.

Citiţi mâine în Ziua de Cluj şi pe ziuadecj.ro care sunt consilierii care au votat pentru crematoriul din mijlocul oraşului.

 

Biserica ortodoxă s-a opus investiţiei

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a trimis o scrisoare deschisă primăriei, după ce Consiliul Local a fost de acord cu amenajarea crematoriului, prin care solicită să se revină asupra deciziei. Mitropolitul Clujului a motivat că incinerarea nu face parte din tradiţia bisericii. De asemenea, preoţii ortodocşi au fost avertizaţi că nu au voie să oficieze slujbe pentru cei care vor fi arşi. "Pedepse disciplinare, inclusiv deferirea preoţilor care oficiază astfel de servicii consistoriilor eparhiale. Nu vrem nici să aruncăm anateme, nici să-i înfricoşăm pe toţi, vrem doar să tragem un semnal de alarmă şi să facem cunoscută poziţia bisericii faţă de acest rit funerar", explica purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov. Reprezentanţii primăriei au rămas pe poziţie, menţionând că incinerarea este o alternativă pentru cetăţenii dintr-un Cluj european, iar oamenii vor alege ce se va întâmpla cu trupul lor după moarte.

 

Comenteaza