Oficial, preșcolarii clujeni mănâncă sănătos. La controalele Primăriei, bucătăresele s-au anunțat între ele

Oficial, preșcolarii clujeni mănâncă sănătos. La controalele Primăriei, bucătăresele s-au anunțat între ele
Raportul final privind controlul alimentelor în creșele și grădinițele din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi de primarul Sorin Apostu, după ce controalele la unitățile respective au durat aproape două luni.

Listele de meniu din ultima lună și analiza alimentelor consumate sunt printre elementele care au fost analizate. În marea majoritate a grădinițelor a fost remarcată curățenia, conform primarului Apostu. "Nu au fost identificate alimente expirate iar personalul a fost echipat corespunzător", a adăugat el. Singura neregulă depistată frecvent a fost lipsa ecusonului de identificare a personalului din bucătării. "S-a dovedit că în toate creșele meniurile asigură aportul necesar de nutrienți. Totuși în 25% dintre cayuri cere un mai mare aport de fructe și produse lactate, comparativ cu alimentele  cu conținut mare de grăsimi sau cu adaos mare de zahăr", arată raportul comisiei de control.


Controalele au fost derulate de o echipă de specialiști condusă de profesorul Nicolae Hîncu și au avut loc în noiembrie și decembrie, în 46 de grădinițe și opt creșe. Nici una dintre conducerile instituțiilor respective a fost anunțată în prealabil, a precizat primarul. "Dar ei au fost atenționați și fiecare aștepta să-i vină rândul", a explicat profesorul în nutriție Nicolae Hînncu, cel care a condus echipa de control. Acesta a explicat că într-un caz a remarcat lipsa mănușilor de protecție la personalul unei grădinițe, "iar la următoarele controale, la restul grădinițelor, era exces de mănuși de protecție. Inclusiv bucătăreasa avea mănuși, ceea ce nu e normal și nicăieri în lume nu trebuie să aibă mănuși".

În 30% din cazuri s-a constatat că laptele și produsele lactate aveau un conținut ridicat de grăsimi iar într-un sfert dintre cazuri dulciurile copiilor aveau exces de zahăr.

Comisia de control a fost formată din personal de la Centrul medical Unirea, un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean, directorul Cantinei Sociale din cadrul Primăriei și un angajat al Direcției Sociale.

Hîncu propune ca aceste controale să fie extinse și la restul unităților de învățământ din Cluj unde copiii iau masa - în  special cele din ciclul primar cu regim de internat și în liceele care au cantină. "Vom crea un site care să găzduiască ghidul de alimentație sănătoasă, cu o componentă interactivă în care părinții pot intra în legătură cu echipa profesorului Hîncu și cu reprezentanții Primăriei și ai Inspectoratului Școlar, prin intermediul unui forum", a declarat primarul Sorin Apostu.

Comenteaza