Opozanții lui Emil Boc sunt fierți pe un coleg. ”A vrut să se pună bine cu primarul”

Opozanții lui Emil Boc sunt fierți pe un coleg. ”A vrut să se pună bine cu primarul”
Colegii săi au criticat, Mihai Drăgoescu a votat. Asta a fost scânteia scandalului din coaliția aflată în opoziție la nivelul municipiului.

Opoziția din Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca este în fierbere. Este cea mai bună veste pentru Emil Boc, a cărui strategie a dat roade. Practic, primarul a ajuns ca opoziția să îi ciugulească din palmă.

 

Ultima ședință de CL s-a lăsat cu scandal în sânul opoziției PSD-ALDE. Social-democrații și liberal-democrații sunt puțini în deliberativul municipiului, doar cinci (3 PSD + 2 ALDE), iar acum sunt și divizați. O cină ușoară, o salată dacă vreți, pentru experimentatul politician care este Emil Boc.

Tensiunile au plecat de la punctul 1 al ordinii de zi a ședinței de miercuri, dezbătut însă abia la final. S-a lucrat aproape pe genunchi la el; a fost mutat la sfârșit pentru că - la momentul când trebuia discutat - încă nu era finalizat. Aceasta deși proiectele trebuie să fie prezentate consilierilor locali cu cel puțin cinci zile înaintea ședinței!

Sarea și piperul au fost date de o adevărată ceartă între primar și liderul grupului PSD din CL, Dan Morar. Mult mai tânărul politician i-a reproșat lui Boc că ascunde rapoartele Curții de Conturi privind alocările pentru manifestări cultural-artistice și sportive de interes general. Și că face de-abia acum modificări la regulamentul de acordare a banilor, după mai multe controale ale Curții de Conturi încheiate cu imputări de pagube.

Primăria a ajuns să conteste în instanță aceste rapoarte, care spun că este ilegal să se ofere sume nerambursabile de la bugetul local pentru manifestări care vând bilete și generează profit. În instanță, apărarea primăriei constă în faptul că se oferă bani unor organizații nonguvernamentale, iar acestea sunt - prin definiție - nonprofit.

”Eu nu vreau să fiu groparul vieții culturale a Clujului. Vreți să fiți dumneavoastră, domnule Morar?”, a punctat Emil Boc. Acesta a arătat că instanța trebuie să decidă care dintre viziuni este cea corectă: a Curții de Conturi sau a primăriei. Până acum, nici unul dintre procese nu s-a încheiat.

ZIUA de CLUJ a cerut, de-a lungul timpului, rapoartele pe care municipalitatea deja le avea, înainte ca acestea să fie publicate pe website-ul Curții de Conturi, și nu le-a primit niciodată. Primăria clujeană reușește să fie mai transparentă decât alte instituții, dar rapoartele CC sunt adevăratul său tendon al lui Ahile.

În cele din urmă, rapoartele sunt publicate de CC. Ultimul, la început de 2018, care se referă însă la anul 2016, a arătat că ”au fost acordate nelegal finanţări nerambursabile de peste 1,1 milioane de lei unor asociaţii şi fundaţii, în condiţiile în care acestea au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit”.

Deși se luptă cu rapoartele CC de mai mulți ani, primăria a decis abia la ședința de miercuri să facă modificări tranșante în regulamentul de acordare a sumelor nerambursabile de la bugetul local. Foarte important este articolul prin care beneficiarii trebuie să anexeze întregul buget de venituri și cheltuieli al evenimentelor în documentația prezentată primăriei.

Vă amintiți scandalul de la prima ediție Untold? Nu s-a aflat niciodată ce venituri au avut organizatorii, deși proiectul a plecat cu 400.000 de euro din banii clujenilor. E destul de limpede pentru oricine că era nevoie de un regulament care să scoată la lumină destinația sumelor cheltuite la aceste manifestări (ca să nu ajungă prin buzunare greșite) încă din 2015, iar noi suntem în 2018.

Și acum ajungem la scandalul din opoziție. După cearta Boc - Morar, proiectul de hotărâre de CL s-a supus la vot. Morar a votat împotrivă, trei colegi s-au abținut - Corina Croitoru și Tothfalusi Andras, PSD, respectiv Adrian Mureșan, ALDE - în timp ce Mihai Drăgoescu, al doilea consilier local al ALDE, a votat cu puterea.

”Opoziția s-a înțeles să nu voteze acest proiect, dar Drăgoescu a fost singurul care a făcut pe dos. A vrut probabil să se pună bine cu primarul”, au arătat surse din CL. Drăgoescu este managerul unui club de sport și, cine știe, poate va dori să acceseze în viitor fonduri nerambursabile de la primărie.

”Vom analiza problema cu cei de la ALDE să vedem cum s-a ajuns la această situație”, a spus Horia Nasra, liderul interimar al PSD Cluj. Din informațiile noastre, problema a fost așezată pe masa Steluței Cătăniciu, șefa ALDE Cluj.

Am încercat să aflăm și poziția lui Mihai Drăgoescu. ”Eu am citit foarte bine proiectul și mi s-a părut OK. Ce s-a întâmplat în ședință a fost politic, să ne certăm ca să ne certăm. Eu am votat cum am crezut, am liberul arbitru, dar nu sunt certat cu PSD. Doar la punctul acela nu ne-am înțeles”, a spus Drăgoescu.

Nu este prima dată când opoziția din CL scârțâie. Corina Croitoru, membră a PSD, a contribuit la realizarea regulamentului de înscriere în creșe, care îi discriminează pe clujenii "venetici". Deși colegii ei de partid au criticat punctul din regulament care îi avantajează pe clujenii cu vechime și, ulterior, s-au abținut la vot, ea a optat să ridice mâna ”pentru”. Împreună cu același Mihai Drăgoescu.

”Corina Croitoru este un om valoros, care scrie bine, are și cărți publicate, dar nu este foarte combativ”, au explicat surse din PSD. Posibil ca tânăra devenită de puțin timp cadru universitar să fie influențată și de faptul că Emil Boc a avut mai multe declarații laudative la adresa ei.

Tensiunile recente din opoziție nu sunt singurele. La început de an, a ieșit cu scandal după ce PSD-ALDE a votat bugetul municipiului. Cei cinci politicieni au mers să spună ”nu” și au ajuns să voteze ”da”.

Atunci, Emil Boc a preluat în buget aproape toate propunerile pentru dezvoltarea Clujului făcute de PSD. I-a lăsat practic fără cuvinte pe opozanți. Sigur, nici unul dintre acele proiecte nu a fost pus în practică până astăzi, dar asta este o altă poveste.

Comenteaza