Opoziţie faţă de o promovare din Primărie. Reacţie: „Dacă eşti român şi creştin eşti considerat extremist şi rasist"

Opoziţie faţă de o promovare din Primărie. Reacţie: „Dacă eşti român şi creştin eşti considerat extremist şi rasist
Un angajat al Primăriei cu mai multe plângeri la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării la activ ar urma să devină şef de birou la cultură şi culte. Petiţie împotriva acestei decizii.

Artistul clujean Szakats Istvan, director la Fabrica de Pensule, fondatorul fundaţiei AltArt şi unul dintre cei care au participat la proiectul Cluj - Capitală Culturală Europeană 2021, a lansat luni o petiţie împotriva unei promovări din cadrul Primăriei Cluj. Petiţia se numeşte "Fără extremism, xenofobie, ură şi rasism în Primăria Cluj". Szakats susţine că Ionuţ Ţene, proprietarul website-ului napocanews.ro, ar urma să devină noul şef al Biroului învăţământ, cultură, culte, sport şi societate al municipalităţii şi consideră că alegerea este nefericită. Actualul şef al biroului, Ioan Cristofor Filipaş, urmează să se pensioneze.

„Vă atragem atenția că Țene Ioan Vasile a publicat numeroase articole instigatoare la ură împotriva minorităților etnice, comunităților religioase sau sexuale. Țene Ioan Vasile este inspector de specialitate al Biroului învățământ, cultură, culte, sport, societate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca și director editorial al controversatului site de știri Napoca News. În scrierile sale, Țene Ioan Vasile dezinformează în mod voit opinia publică, înfierând grupuri etnice și religioase ca inamici ai statului și poporului român și se alătură în repetate rânduri valorilor promovate de organizația fascistă Garda de Fier și de Ion Antonescu", arată Szakats, într-un mesaj adresat primarului Emil Boc.

467

de semnături a adunat petiţia lui Szakats pe website-ul de-clic.ro până marţi, la ora redactării acestuia articol.

Activistul civil Hans Hedrich, din Făgăraş, s-a alăturat demersului lui Szakats Istvan. Potrivit publicaţiei de limbă maghiară Foter.ro, Hedrich a făcut plângeri împotriva lui Ţene la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi la primarul Emil Boc.

De-a lungul anilor, împotriva lui Ionuţ Ţene s-au făcut mai multe plângeri la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Cu toate acestea, în 2015 clujeanul a fost cât pe ce să devină membru al CNCD. S-au opus atunci din răsputeri APADOR-CH şi Coaliţia Antidiscriminare, care au considerat că în consiliu nu are ce căuta o persoană naţionalistă şi ultraortodoxă.

Într-o declaraţie oferită pentru ZIUA de CLUJ, Ionuţ Ţene a comparat ceea ce i se întâmplă cu propaganda sovietică. „Nu doresc să comentez. Tot ce se întâmplă seamănă cu o propagandă în stil sovietic. Se fac denunţuri ca în anii '50. Dacă eşti român şi creştin eşti considerat extremist şi rasist", a replicat Ţene.

Într-un discurs susţinut cu ocazia unui marş al Noii Drepte, din martie 2016, Ionuţ Ţene a criticat chiar felul în care Primăria clujeană repartizează banii pentru manifestări culturale. El a susţinut că aceştia ajung să finanţeze extremismul maghiar şi lupta pentru autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc. „Din păcate, românii în Ardeal și chiar și la Cluj-Napoca sunt în continuare umiliți și obidiți. Încă românii sunt supuși la o discriminare pozitivă. E de ajuns să iei alocațiile bugetare care se dau la anumite asociații culturale în municipiul Cluj-Napoca și vom vedea foarte clar că majoritatea banilor clujenilor din taxe și impozite ajung la asociațiile ungurești care finanțează extremismul maghiar și autonomia Ţinutului Secuiesc. Este foarte grav ce se întâmplă. Autoritățile se fac că nu văd. De aceea, acest marș al lui Avram Iancu are și rolul de a plivi mințile românilor, ca în sfârșit să fim la noi acasă stăpâni", a spus Ţene, în videoclipul postat pe Youtube (minutul 6:36).

Comenteaza