Oraş clujean fără gaz, caut distribuitori

Oraş clujean fără gaz, caut distribuitori
După trei ani de când se chinuie să găsească un distribuitor de gaz pentru oraşul Huedin, se impune acum ca documentaţia tehnică să fie refăcută de la zero. Ministerul Economiei ar putea organiza o licitaţie pentru distribuţie, anul viitor.

Chiar dacă lucrările la conductă s-au finalizat încă din 2012, oraşul clujean Huedin nu a fost racordat la gaz nici anul acesta, având în vedere că demersurile Primăriei privind cooptarea unui distribuitor s-au dovedit un eşec. Sunt, totuşi, speranţe ca în 2014, Ministerul Economiei să lanseze o nouă licitaţie în sensul acesta, dar înainte de a se ajunge în pasul acesta, Primăria Huedin are obligaţia să-şi reactualizeze întreaga documentaţie tehnică, iar costurile sunt evaluate la 150.000 de lei.

Pentru 2013, Primăria Huedin a primit prin intermediul Consiliului Judeţean doar 400.000 de lei, în condiţiile în care unele comune cu un număr de populaţie foarte mic (de 2000 de locuitori), au primit şi câte 1 milion de lei. Primarul din Huedin, Mircea Moroşan, e conştient că atât timp cât nu are susţinere politică la nivel de judeţ, bani mai mulţi nu are cum să primească, astfel că e hotărât să găsească soluţii pe cont propriu. „Nu am ce să fac. Trebuie să mă descurc cum pot. Este evident că cei din conducerea administraţiei judeţene îmi poartă pică, pentru că suma pe care am primit-o anul acesta a fost foarte mică. Nu ştiu dacă va mai exista vreo rectificare şi dacă voi mai primi ceva, prin urmare n-am decât să fac ce pot, pe cont propriu", a subliniat Moroşan. El a precizat că în ciuda lipsei unui sprijin financiar a găsit totuşi resurse pentru a reabilita unele drumuri din oraş. Şi ar fi făcut chiar mai multe, dacă firmele particpante la licitaţiea pentru reabilitarea acestor drumuri nu s-ar fi împotmolit prin procese.

Oricum, cea mai mare durere a locuitorilor din Huedin rămâne în continuare lipsa gazului. Trangaz a reuşit să finalizeze investiţia în conducta de aducţiune a gazului acum mai bine de un an, însă, din păcate, nu s-a găsit nici până la acest moment un distribuitor pentru oraşul Huedin. „S-ar putea să avem o şansă anul viitor, având în vedere că Ministerul Economiei intenţionează să lanseze o licitaţie în sensul acesta", a precizat primarul Moroşan. Până atunci, însă, Primăria Huedin trebuie să-şi refacă documentaţia tehnică ce vizează reţeaua de distribuţie, iar costurile nu sunt deloc mici, în raport cu bugetul de care dispune. „Ne costă numai documentaţia cam 150.000 de lei. Dar nu se pune problema să nu o refacem. Reţeaua de gaz este cel mai important lucru, acum, pentru noi, ca atare, sper ca până în decembrie să avem finalizat şi Proiectul Tehnic şi Studiul de Fezabilitate. Trebuie să fim pregătiţi, mai ales că mi s-a spus că Ministerul ar putea demara licitaţia chiar la începutul anului 2014", a comentat Mircea Moroşan. El susţine că în ultimii doi ani mai mulţi investitori s-au arătat interesaţi de Huedin, însă, din momentul în care au înţeles că nu există un calendar cert pentru introducerea gazului, au amânat sau contramandat planurile lor de afaceri."Avem reţele de apă, canalizare, drumuri, dar nu avem gaz iar acest lucru ţine dezvoltarea Huedinului pe loc. Sunt convins că vom reuşi totuşi să ne găsim şi un distribuitor, până la urmă este şi în interesul lor să concesionez reţeaua Huedinului", a comentat Moroşan.

Primăria Huedin intenţionează să concesioneze reţeaua pe cel puţin 50 de ani. Firma de distribuţie ar avea sarcina să asigure costurile pentru realizarea reţelei, urmând ca pentru racordurile locuinţelor să plătească cetăţenii interesaţi. „Suntem dispuşi să negociem cu firma de distribuţie şi sunt convins că vom ajunge la o înţelegere satisfăcătoare pentru ambele părţi", a conchis primarul.

Etichete
Comenteaza