Oraşul care vrea să fie primul din România cu transport 100% ecologic

Oraşul care vrea să fie primul din România cu transport 100% ecologic
Un oraş din Transilvania îşi propune să fie primul care va avea doar autobuze electrice sau hibride cu care să asigure transportul public local.

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, spune că doreşte să îşi creeze un serviciu de transport public local. În ultimii şapte ani, acest serviciu a fost externalizat, iar vechia regie de transport călători din subordinea municipalităţii a intrat în insolvenţă. Matei a subliniat că a avut două variante de lucru: aceea de a continua să externalizeze transportul sau să îşi realizeze propria companie. Raportul firmei de consultanţă angajată să facă un studiu de oportunitate a arătat că a doua soluţie este cea potrivită.

„Am comandat un studiu de oportunitate, iar firma de consultanţă ne-a arătat că este mai normal şi mai oportun să avem un serviciu propriu de transport local", a spus Matei.

Surpriza este că Turda şi-a propus să fie primul oraş din România cu transport local ecologic. Vehiculele ar urma să fie cumpărate pe fonduri europene. „Am optat pentru autobuze electrice, dotate cu GPS, rampe pentru persoane cu dizabilităţi, inclusiv ticketing. Dacă nu reuşim electrice, vom lua măcar hibrid. Se deschide axa de finanţate şi trebuie să ne mişcăm repede.

Avantajul nostru este că suntem cel mai mare municipiu care nu e capitală de judeţ care solicită să îşi modernizeze pe bani europeni transportul local. Din regiunea de nord-vest, doar Dejul şi Sighetu Marmaţiei mai vor să acceseze astfel de proiecte. Partea bună este că peste tot pe unde vor circula aceste autobuze se poate moderniza pe bani europeni trama stradală, cu alveole pentru autobuze şi piste de biciclete", a declarat Matei.

Studiul de oportunitate a relevat şi faptul că, pe lângă traseele existente la Turda, ar mai trebui introduse încă patru. Primarul spune că întregul serviciu de transport local s-ar putea susţine cu 21 de autobuze.

Municipalitatea a externalizat serviciul din 2010, când RATL, regia desprinsă din IJTL-ul comunist, a fost scoasă din joc. Cele opt trasee actuale sunt operate de autobuzele Societatea de Transport Public (STP) Alba, punct de lucru Turda, dar contractul pe şase ani s-a terminat la 1 mai 2016 şi a fost prelungit de atunci de două ori.

Primarul Cristian Matei a precizat că, în luna mai, contractul celor de la STP va fi prelungit pentru încă un an, deoarece - din cauza unei obligaţii legale de a păstra timp de un an anunţul privind reorganizarea transportului local în Jurnalul Uniunii Europene - demersurile pot porni oficial doar din 2 februarie 2018.

Comenteaza