Orban cere "luarea mai fermă" a deciziilor de caratinare a zonelor cu incidență crescută

Orban cere "luarea mai fermă" a deciziilor de caratinare a zonelor cu incidență crescută

Premierul Ludovic Orban a anunțat după videoconferința cu prefecții că a discutat cu aceștia despre instituirea carantinei în localitățile cu „depășirea semnificativă a indicelui de 3 la mie”.

Ludovic Orban a spus că le-a solicitat prefecților "luarea mai fermă a deciziilor legate de instituirea carantinei în localitățile cu depășirea semnificativă a indicelui de 3 la mie”.

Întrebat dacă se va restricționa circulația pe timp de noapte în anumite zone, premierul a spus că decizia se ia la propunerea DSP și a Comitetului Județean.

"În cadrul deciziei de carantinare, există posibilitatea ca în interiorul localității să se instituie și această măsură. Procedura este la propunerea DSP și a Comitetului Județean prin hotărârea comandantului acțiunii. În localitățile cu nivel ridicat de răspândire, mai ales unde se instituie carantina, pe lângă limitarea circulației între localitate și localitățile respective, în interiorul localității se pot dispune o serie de măsuri, cum ar fi și măsura de a limita deplasările pe timpul nopții, să spunem între ora 22.00 și ora 06.00, dar aceste chestiuni trebuie analizate de CJSU", a precizat Orban.

De asemenea, premierul a cerut "întărirea" activității DSP-urilor, "în special în ceea ce privește pregătirea de noi paturi de ATI", cât și în privința anchetelor epidemiologice, astfel ca în maxim 24 de ore să poată fi izolate persoanele care au fost în contact cu cei depistați pozitiv, dar și o mai bună "interacțiune cu publicul" a Direcțiilor de Sănătate Publică.

Orban a menționat că s-a discutat și implementarea unor măsuri care s-au hotărât la prelungirea stării de alertă: punerea accentului pe telemuncă și a muncii de la domiciliu, reducerea aglomerației în transportul public prin declarea programului de lucru la marii angajatori și intensificarea controalelor în special pe transportul inter și intrajudețean.

Ludovic Orban a precizat că a solicitat prefecților să comunice cu primarii pentru impunerea unor decizii legate de autorizațiile de funcționare pentru agenții economici unde nu se respectă măsurile de protecție sanitară.

Comenteaza