Parcare cu barieră în Piaţa Unirii în loc de parking în Mihai Viteazul

Parcare cu barieră în Piaţa Unirii în loc de parking în Mihai Viteazul
În centrul Clujului sunt necesare alte 500 de locuri de parcare, este concluzia municipalităţii. Proiectele de parcări de pe Victor Babeş şi Avram Iancu mai aşteaptă, din cauza crizei financiare.
În zona centrală a oraşului mai trebuie 400-500 de locuri de parcare, relevă o analiză efectuată de municipalitatea clujeană. Pentru a compensa faptul că parkingul subteran din Piaţa Mihai Viteazul nu se mai realizează, primăria a reamenajat parcarea din Piaţa Unirii cu alte 110 locuri. Municipalitatea nu are încă alternative pentru a suplini lipsa locurilor de parcare din centru.

Parkingul subteran care urma să se amenajeze în Piaţa Mihai Viteazul ar fi suplinit lipsa de locuri de parcare din centru. Societatea Cogedir urma să amenajeze o parcare subterană cu 500 de locuri, însă, din cauza unei conducte de apă, firma a fost nevoită să o restrângă la 300. “Un calcul financiar a relevat că investiţia nu este oportună. Un loc de parcare ar fi fost taxat cu foarte mulţi bani şi nu este rentabil să amenajezi un parking în asemenea condiţii. La şedinţa de mâine (astăzi - n. red.) vom supune atenţiei consiliului local încetarea de drept a contractului de concesiune cu Cogedir care avea ca obiect utilizarea celor 6.000 mp din Mihai Viteazul pentru amenajarea unui parking subteran”, a explicat primarul Sorin Apostu.

El a adăugat că instituţia sa va da în funcţiune în Piaţa Unirii o parcare de 110 locuri. Aceasta a rezultat din reamenajarea celei existente şi va avea barieră ca să existe siguranţa achitării taxei de către şoferi. “Parcarea este dotată cu un sistem integrat: barieră, afişaj cu numărul locurilor de parcare libere, casă manuală şi casă automată. La intrare, şoferii vor scoate un tichet de parcare cu ajutorul căruia vor plăti la ieşire. Tehnologia a fost contractată prin licitaţie de la Gerom Impex şi a costat 209.000 de lei”, a menţionat Apostu. Acesta a declarat că, în mare, lucrările de amenajare sunt finalizate. “Cei de la gaz mai au o lucrare în zonă. Urmează să instalăm barierele. Va mai dura circa o săptămână până când parcarea va fi deschisă”, a subliniat primarul.

Potrivit Serviciului public parcări din primărie, în zona centrală există 3.159 de locuri de parcare. Se adaugă parkingul de peste 380 de locuri din curtea primăriei, de pe str. Moţilor. “O analiză efectuată de către noi reliefează că în zona centrală mai este nevoie de 400-500 de locuri de parcare. Mizam, pe lângă parkingul din Mihai Viteazul, şi pe cel de la Akademia Center. Studiile de circulaţie au atestat că nodul de pe V. Babeş era foarte important pentru a degreva centrul de maşini. S-a mai dat un termen de trei ani pentru realizarea investiţiei. Pe strada Avram Iancu este tot o zonă unde ar trebuie să existe o parcare. Noi susţineam amenajarea parkingului, însă proprietarii nu s-au înţeles. Sperăm că şoferii folosesc parkingul Leul şi că s-au obişnuit cu spiralele”, a spus Apostu.

6 milioane de lei din taxe de parcare

În cartiere, situaţia este mai bună. La Cluj-Napoca există 32.600 de locuri de parcare, dintre care 756 luate în evidenţă anul acesta. Cele mai multe locuri se găsesc în cartierul Mănăştur, peste 11.000, dintre care 242 noi, iar alte 461 sunt amenajate în parkingul suprateran de pe str. Primăverii. În Mărăşti există 8.400, în Gheorgheni - 6.500, în Grigorescu - 3.500, iar în Zorilor - 3.000. “Doar din abonamente de parcare s-au încasat peste 3,2 milioane de lei. Din plata orară a locurilor de parcare s-au mai încasat alţi 2,8 milioane de lei. Din aceşti bani construim parkingul de pe str. Fabricii şi vom amenaja parcarea din Piaţa Unirii”, a mai spus primarul.

Comenteaza