Parcare pe telefon. Primăria pregăteşte o aplicaţie de android (şi iOS) pentru şoferi

Parcare pe telefon. Primăria pregăteşte o aplicaţie de android (şi iOS) pentru şoferi
Primăria clujeană a găsit o soluţie prin care să vină în ajutorul şoferilor care îşi caută un loc de parcare în centrul Clujului.

Primăria clujeană vine în ajutorul şoferilor şi a dezvoltat o aplicaţie, deocamdată numai pentru sistemul android, care oferă în timp real informaţii despre numărul de locuri libere din parcările aflate în zona centrală. În acest moment, aplicaţia este în teste şi conţine date despre parcarea supraterană de pe strada Moţilor, respectiv despre cele terestre din Piaţa Unirii, Piaţa Mihai Viteazu şi Piaţa Cipariu.

Am stat de vorbă cu Marcel Ielcean, informatician angajat la Primăria Cluj-Napoca. "Partea de hardware şi aplicaţia de android au fost realizate în regie proprie, iar partea de iOS sper să o dezvolte o firmă, dar fără bani. Acum adunăm date pe server referitoare la numărul total de locuri, dar şi predicţii, pentru că e bine ca oamenii să aibă şi nişte predicţii privind gradul de ocupare al parcărilor. Avem module hardware legate pe bariere, iar informaţiile se actualizează în fiecare minut", a spus Ielcean, pentru ZIUA de CLUJ.

Alături de cele patru parcări, aplicaţia urmează să conţină informaţii şi din altele două. Este vorba despre parcările subterane de la Sala Polivalentă şi Cluj Arena. De asemenea, există discuţii şi cu proprietarii parkingului suprateran privat din Piaţa Mihai Viteazu. "Vrem să îi ajutăm şi pe privaţi, de aceea am deschis discuţiile cu cei de la Leul. Aplicaţia va fi însă disponibilă chiar dacă proprietarii unor parcări nu vor dori să facă parte din proiect", a spus Marcel Ielcean, care a subliniat că aplicaţia de android ar putea fi publicată în Google Play în câteva zile.

În perioada următoare, Clujul va avea un număr mai mare de parcări în zona centrală. Anul acesta se vor porni lucrările la parkingul suprateran din Hasdeu, unde municipalitatea este parteneră cu UBB, respectiv vor avansa lucrările la garajele etajate de pe străzile Avram Iancu şi Clinicilor, unde Primăria nu este însă implicată.

 

Comenteaza