Parcariada de la Cluj. "Vom ieşi din 2017 cu 15 locaţii de parkinguri clare"

Parcariada de la Cluj.
Primăria caută noi amplasamente pentru parkinguri în oraş. În ce cartiere se vor construi două garaje supraterane.

Primăria Cluj-Napoca dă tot mai clar semne că a înţeles cât de gravă este criza parcărilor din oraş. Nu doar în centru, ci şi în cartiere, unde şoferii îşi lasă maşinile pe unde pot, iar eventualii musafiri nu sunt primiţi cu flori, ci cu ştergătoare ridicate. Începând de anul trecut, realizarea de parkinguri a devenit o prioritate.

În noiembrie, în cadrul unei dezbateri publice, primarul Emil Boc a venit în premieră în faţa clujenilor cu o listă de garaje sub şi supraterane despre care a spus că vor fi realizate în următoarea perioadă. Clujul ar urma să „sară" de la 2.371 de locuri în parkinguri, cât există în prezent, la peste 7.000 de locuri, multe dintre ele în cartiere.

Cel care se ocupă de găsirea de noi amplasamente pentru parkinguri este viceprimarul Dan Tarcea. Săptămâna aceasta, Tarcea a anunţat, în exclusivitate pentru ZIUA de CLUJ, că a găsit două noi zone unde s-ar putea realiza garaje etajate.

„Am identificat două noi locaţii, una în Plopilor, iar alta în Zorilor. Nu vă pot da încă adresa exactă. Din punct de vedere juridic sunt în regulă, aşteptăm şi certificatele de urbanism, să vedem ce prevăd pentru cele două zone. Mai căutăm şi în Grigorescu. Anul acesta, sunt sigur că vom identifica alte cel puţin şapte amplasamente pentru parkinguri. Vom ieşi din 2017 cu 15 locaţii de parkinguri clare şi pe toate le vom începe în 2018", a dezvăluit Tarcea.

Întrebat dacă există bani în bugetul municipiului pentru aceste parkinguri, viceprimarul a spus că finanţarea nu este o problemă. „Avem bani destui. Nu prindem parkinguri noi în bugetul pe 2017, dar avem bani disponibili pentru cinci parkinguri, din excedentele pe anii trecuţi. Vom avea bani în plus şi din ce face Poliţia Locală pe amenzi şi reglementările noi privind parcările din zona centrală", a menţionat Tarcea.

750

de amenzi a dat Poliţia Locală în săptămână 9-15 ianuarie pentru parcări, în condiţiile în care media lunară din ultima perioadă era de 500 de sancţiuni.

Potrivit primarului Emil Boc, în 2017 este prevăzută inaugurarea parkingului de pe str. Negoiu, care iniţial trebuia să fie finalizat în 2015, şi începerea lucrărilor la garajul de pe str. Primăverii 20. De asemenea, pe website-ul primăriei a fost publicat anunţul pentru o licitaţie care se referă la realizarea unui plan urbanistic de detaliu şi a unui studiu de fezabilitate pentru parkingul suprateran ce urmează să se construiască pe str. G. Dima, din Zorilor. Se ridică şi un parking privat pe str. Avram Iancu şi unul care va aparţine Bibiliotecii Centrale Universitare, pe Clinicilor.

Comenteaza