Parcul din spatele Teatrului Național, pe ultima sută de metri. Cum arată cu copaci noi, bănci și jocuri de copii

După ce esplanda Teatrului Național a fost inaugurată la final de 2022, șantierul din spatele instituției de cultură se apropie de final. E drept, cu 6 luni întârziere față de termenul anunțat inițial. Au fost plantați copaci, instalante bănci, insule de verdeață, montate jocuri pentru copii și create fântâni arteziene din dalele de beton.

SC K&K studio de proiectare SRL a realizat proiectul de reabilitare a parcului Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului National din Cluj-Napoca. Contractul de modernizare a fost atribuit, în luna septembrie 2020, către Garden Center Group, pentru 10.317.448 lei (proiectare și execuție). Termenul de realizare a lucrării este de 12 luni.

Parcul este situat în Piaţa Ştefan cel Mare, cuprinzând esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj, având o suprafaţă de 12.384 mp din care suprafaţă de spaţiu verde 6219 mp, suprafaţă alei 1688 mp, suprafaţă pavele 189 mp, iar restul de suprafaţă cuprinde parcări amenajate, alei betonate şi asfaltate.

Coform proiectului de reabilitare și modernizare, se va reamenaja integral zona, se vor desface toate împrejmuirile (garduri vii și metalice), se va defrișa vegetația înaltă (cu excepția speciilor protejate) și se va amenaja o zonă pietonală, cu pardoseli de piatră naturală. Se va amplasa mobilier urban și se va reface iluminatul public.

De asemenea, se va planta vegetație joasă și înaltă. Se va remodela scara exterioară a Teatrului Național prin revenirea la reconfigurația inițială (desființarea celei existente și coborârea cotei de calcare și refacerea acesteia cu piatră naturală, se va monta iluminat ambiental - arhitectural, statuile lui Eminescu și Blaga vor fi coborâte la nivelul curții de primire, iar parterul floral va fi eliminat și înlocuit cu gazon verde). De asemenea, aleile pietonale adiacente circulațiilor auto de-o parte și de alta a teatrului vor fi lărgite la 3 m și se va restricționa accesul pe zona studiată cu bolarzi sferici. Se va menține accesul pe partea estică, dar va fi restricționat de bolarzi retractabili, unde vor avea acces doar mașinile de intervenție și cele care aduc decoruri pentru teatru și operă. Toate accesele vor fi prevăzute cu ghidate pentru nevăzători. Pe cele două laturi ale teatrului vor fi montate lespezi de piatră gravate cu numele artiștilor care s-au făcut remarcați în opera și teatrul clujean, iar copacii de la intrarea în Studioul Euphorion vor avea o bănci circulare în jurul lor.

Se vor păstra cele două direcții principale de traversare a parcului, iar zona centrală multifuncțională de la intersecția celor două alei va putea găzdui diferite evenimente publice - dans, teatru, târg de Crăciun, patinoar, etc. Spațiul de joacă pentru copii se va reamenaja în jumătatea vestică a parcului, prin amenajarea mult mai discretă a unor elemente din lemn și metal răsfirate prin zona verde (balansoar, plasă de cățărat, etc). Se va reloca în subteran toaleta publică, pe limita sudică a parcului - pe Aleea Învățătorului (unde va exista o cameră mama și copilul și echipamente de prim-ajutor). Standul de biciclete va fi păstrat. Parcările existente vor fi desființate, spațiul fiind destinat pietonilor și bicicliștilor.

Denumit Mica Promenadă, parcul a fost amenajat pentru prima dată în anul 1885 şi de-a lungul timpului a suferit modificări. În vara lui 2012, în urma unei furtuni, jumătate din arbori au fost rupți, aspectul fiind unul dezolant.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza