Parcul Între Lacuri și Pădurea Clujenilor, pe lista de priorități pentru 2020. Exproprieri pentru parcuri în alte cartiere

Parcul Între Lacuri și Pădurea Clujenilor, pe lista de priorități pentru 2020. Exproprieri pentru parcuri în alte cartiere

Primăria Cluj-Napoca va investi în acest an în amenajarea mai multor parcuri în oraș. Proiectul care va fi și finalizat este Parcul Între Lacuri.

”Parcul Între Lacuri va fi gata în acest an și va schimba ecosistemul de acolo. De asemenea, tot în zona Între lacuri o să avem niște investiții majore. Vom desființa garajele din prima parte a zonei și vom reamenaja tot ce înseamnă alei, trotuare, spații verzi”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea la ZIUA LIVE.

Parcul din acest cartier va avea aproape 9.500 de metri pătrați și este delimitat de strada Nirajului la nord, Școala Gimnazială Alexandru Vaida Voevod și zona de locuințe la est, str. Oltului, respectiv Mureșului. Investiția depășește 11 milioane de lei.

Viceprimarul a precizat că în curând vor începe lucările și la alt proiect important. ”Vom începe lucrările și la Pădurea Clujenilor, o suprafață de 21 de hectare. Licitația a fost încheiată și suntem în faza obținerii autorizației de construire. Cred că vom putea începe lucările în maxim 5 luni”.

Pădurea Clujenilor - Parcul Tineretului se va întinde pe o suprafață de 213.004 de metri pătrați pe B-dul Muncii, f.n.. Investiția se ridică la aproape 16 milioane de lei.

Dan Tarcea a adăugat că se caută fondurile necesare pentru a putea începe și lucrările la Parcul Feroviarilor. ”Vom obține autorizația de construire și la Parcul Feroviarilor până la sfârșitul lunii aprilie, după care vom putea face și licitația pentru execuție. Este o valoare destul de mare, 49 de milioane de lei. Vom vedea cum putem asigura finanțarea, pentru că acest proiect, fiind un parc existent, nu e eligibil pe fonduri europene. Toate celelalte parcuri de mari dimensiuni le vom face pe fonduri europene”.

Viceprimarul a precizat și că primăria nu dispune de terenuri pentru a face parcuri și noi spații verzi, astfel că este nevoită ca, în mai multe cartiere, să facă exproprieri.

”În Zorilor avem o procedură în desfășurate pentru o expropriere de 1,2 hectare, să putem face un parc în acest cartier. Da, sunt procese deschise de proprietarul terenului, dar interesul public primează în fața celui privat. Discutăm de un cartier de 15.000 de oameni, care nu beneficiază de niciun spațiu verde de mari dimensiuni. Și în cartierul Bună Ziua vom face un parc și acolo vom face exproprieri. Vom avea exproprieri și la baza sportivă La Terenuri.

Primăria nu are terenuri pe care să poată construi asemenea lucruri, avem terenuri doar în afara orașului, dar trebuie să facem spații verzi în oraș. O componentă importantă în creșterea calității vieții este și un timp liber de calitate. Avem proiecte de peste 100.000 de milioane de euro să putem crește numărul de metri pătrați de spații verzi din oraș și calitatea acestor spații”, a spus Dan Tarcea.

Comenteaza