Parcul lui Boc din Gheorgheni costă 5 milioane de euro

Parcul lui Boc din Gheorgheni costă 5 milioane de euro
Baza sportivă promisă de edilul de Cluj pe un teren de 9,4 hectare din zona cunoscută drept Cartodrom urmează să cuprindă terenuri de baschet, minifotbal, tenis de câmp, volei de plajă, badminton, dar şi o pistă de alergare, un parc aventură, o zonă de escaladă-bloc, una de paintball sau un skate-park.

Ansamblul presupune construcţii administrative, de alimentaţie publică, circulaţii interioare, dar şi un amfiteatru şi a fost evaluat la peste 22 de milioane de lei, iar termenul de realizare este de şase luni. Consilierii locali urmează să discute un proiect privind devizului investiţiei la şedinţa ordinară de joi.

Potrivit proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economic ai bazei de agrement din zona Cartodrom, aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local din 14 octombrie, ansamblul necesită o investiţie de peste 22 de milioane de lei, din care partea de construcţii şi montaj (estimarea contractului care se va scoate la licitaţie) presupune peste 15 milioane de lei. Banii vor acoperi amenajările sportive dar şi ridicarea unor clădiri pe terenul primăriei din cartierul Gherogheni de aproape 9,4 hectare, plus realizarea circulaţiilor (alei interioare plus parcări) şi a reţelelor de utiliăţi (iluminat, apă-canal, gaz). Vorbim de o suprafaţă construită de peste 2000 de mp. Baza sportivă va avea o suprafaţă verde (copăcei plus gazon) calculată la peste 6,4 hectare şi urmează să fie gata în şase luni, potrivit estimărilor proiectanţilor.

Primăria a bătut palma pentru studiul de fezabilitate, planul urbanistic de detaliu, studiul geotehnic şi topographic aferente bazei sportive din zona Cartodrom cu firma Civitas Proiectare pentru 29.000 de lei, la o valoare de 38% din preţul estimat, contractul fiind semnat în 27 iunie. Firma de proiectare face parte, potrivit datelor ZIUA de CLUJ, din grupul de firme a lui Vasile Bercan, unul dintre "privilegiaţii" banilor administraţiei locale clujene în mandatele Boc.

Civitas a prezentat Comisie de Urbanism a primăriei planul urbanistic (PUD) de detaliu aferent noului complex sportive la şedinţa din 30 august, când a fost şi aprobat. Potrivit avizului, documentaţia reglementează accesul auto şi pietonal din strada Lucia Sturza Bulandra şi straţionarea autovehiculelor în incintă respectând regulementul privind asigurarea locurilor de parcare aprobat printr-o hotărâre din 2006. PUD-ul s fost aprobat de consilierii locali la şedinţa ordinară din luna octombrie. Prin PUD s-a propus un amfiteatru dar şi terenuri de baschet, minifotbal, tenis de câmp, volei de plajă, badminton, dar şi o pistă de alergare, un parc aventură, o zonă de escaladă-bloc, una de paintball sau un skate-park, un loc de joacă pentru copii, într-o zonă delimitată de stăzile Lucia Sturza Bulandra şi Soporului. Primarul Emil Boc a anunţat în februarie, anul acesta, că vrea să amenajeze o bază sportivă de la zero pe un teren de 9,4 ha din cartierul Gherogheni. Primarul declara că proiectul va avea trei faze: studii geo-topo, plan urbanistic de detaliu, studiu de fezabilitate, realizarea proiectării şi licitaţia pentru proiectare şi execuţie, iar în final, implementarea şi executarea proiectului. Pentru prima fază a proiectului, administraţia a lansat cerere de oferte. Contractul de realizare a studiilor preliminare, care vor nominaliza şi suma pe care primăria trebuie să o investească în complex, s-a licitat în 15 aprilie şi a fost atribuită firmei de proiectare înfiinţate anul trecut, Civitas Proiectare.

Terenul deţinut de municipalitate în zona Gheorgheni, de peste 9 ha, nu se pretează unui alt proiect, având în vedere componenta sa geotehnică. Pe un hectar administraţia intenţiona să amenajeze în parteneriat cu Compania Naţională de Investiţii (CNI) un complex de polo. Amenajarea terenului a încărcat însă costurile standard ale acestui obiectiv cu peste 30%, motiv pentru care CNI a retras finanţarea. În bugetul pe anul acesta, primăria a nominalizat fonduri pentru amenajarea bazei sportive din Gheorgheni, 2 milioane de lei. Conform estimărilor lui Boc, baza sportivă urma să fie amenajă în 2014.

 

 

Comenteaza