Park and ride la aeroport! Se pregătește cea mai întinsă parcare din țară

Park and ride la aeroport! Se pregătește cea mai întinsă parcare din țară

Consiliul Județean a aprobat un protocol, semnat cu Primăria Cluj-Napoca, care prevede realizarea unui park&ride la aeroport.

Consiliul Judeţean intenționează ca, pe o suprafață de 12 hectare, să amenajeze cea mai mare parcare din țară. S-a calculat că, pe fiecare hectar, vor putea fi amenajate aproximativ 260-270 de locuri de parcare pentru autoturisme. Este vorba despre o parcare la sol, ceea ce ar face ca lucrările să avanseze foarte repede. Pe anul viitor se anunță deja realizarea unui prim modul. La aeroport se anunțase deja că există un proiect ce prevede construirea unei parcări de 1.400 de locuri şi a unui hotel.

În plus, lângă aeroport este gândit și proiectul unui centru expozițional, promis de PNL în campania electorală din 2016. Consiliul Județean va porni în curând demersurile pentru realizarea documentației.

"Protocolul a fost convenit împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și am discutat despre drepturile și obligațiile părților, însă am convenit să nu îl facem foarte stufos, ci strict și clar. Din studiul făcut de noi, premergător studiului de fezabilitate, reiese că pe suprafața de un hectar vor putea fi amenajate aproximativ 260-270 de locuri de parcare pentru autoturisme. Intenția noastră este, după ce avem studiul de fezabilitate elaborat, să începem lucrarea progresiv și să vedem în ce măsură ne putem extinde în funcție de ce necesități și solicitări există", a declarat inițiatorul proiectului, vicepreședintele CJ, Marius Mînzat. 

Conform protocolului, Primăria Muncipiul Cluj-Napoca asigură realizarea unor stații pentru mijlocele de transport în comun, stații de bike sharing și amenajarea accesului auto/pietonal, iar Județului Cluj îi revine realizarea, administrarea și întreținerea parcării, cu mențiunea că aceste facilități vor funcționa contra const, taxele urmând a fi stabilite și încasate de către Județul Cluj.

"Consiliul Județean amenajează în totalitate zona respectivă, cu toate dotările necesare care vor rezulta din studiul de fezabilitate și va administra acest parc. Importanța acestui proiect se referă la stimularea mobilității populației prin mijloacele de transport în comun. Acest concept este implementat în foarte multe orașe europene, și va aduce avantaje atât comunității clujene, cât și Consiliului Județean", a precizat Mânzat.

 Protocolul este valabil pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părților.

Parcările de tip "park&ride" funcţionează deja în marile oraşe europene. Acestea sunt situate la intrările în oraşe, iar şoferii veniţi din alte zone îşi lasă autovehiculele parcate în aceste spaţii, iar pentru a ajunge în centru sau alte zone de interes folosesc mijloacele de transport în comun care au staţii în proximitate. 

Parcările prezentate în PMUD erau prevăzute pe Bulevardul Muncii, strada Aurel Vlaicu, Piaţa Unirii şi strada Frunzișului din Cluj-Napoca.

Comenteaza