Parking pentru studenţi în Hasdeu. Cu plată VIDEO

Parking pentru studenţi în Hasdeu. Cu plată VIDEO
În complexul studenţesc există 5.200 de locuri de cazare şi 76 de locuri de parcare, de aceea străzile din jur sunt blocate de maşini, iar circulaţia este îngreunată în zonă.

Administraţia locală clujeană şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) au intrat în parteneriat pentru a amenaja un parking suprateren în complexul Hasdeu, lângă cantina studenţească. Demersurile legale se vor face la şedinţa de joi a Consiliului Local, apoi în Consiliul de Administraţie şi în Senatul UBB, după care va fi studiată zona pentru a se stabili dacă se pretează pentru construirea unei parcări.

Noua conducere instatată la nivelul UBB Cluj a anunţat ieri că s-a perfectat un parteneriat de colaborare cu primăria clujeană, care se înscrie în noua politică pe care universitatea a decis să o promoveze, cea de deschidere faţă de comunitate. "În campusul studenţesc Hasdeu sunt 5.200 de locuri de cazare şi 76 de locuri de parcare, ceea ce creează un disconfort şi un dezechilibru. De aceea este nevoie de un parking suprateran", a afirmat rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

Ideea este una mai veche, a menţionat şi primarul interimar Radu Moisin, dar a putut fi implementată doar după schimbarea conducerii universităţii. "Este vorba despre un parteneriat public-public care va fi supus atenţiei Consiliului Local la şedinţa de joi. Ulterior, această asociere va fi analizată în Consiliul de Administraţie, respectiv în Senatul UBB. Parkingul va fi ridicat pe strada Hasdeu, lângă cantina studenţească, cu intrare de pe strada Păstorului, pe un teren în pantă", a explicat Moisin. "Costurile ar urma să fie suportate de municipalitate, iar clădirea va avea regim de parking de cartier. Acum spaţiul e folosit ca parcare, cu dale, dar e una pe un singur nivel; în parking vor putea fi parcate 300 de maşini, o salvare pentru circulaţia din zonă", a completat Moisin. Doar dupe ce se vor pune legal bazele parteneriatului dintre primărie şi UBB şi se va studia zona propusă pentru a se stabili dacă se pretează pentru construcţia unui parking, se vor face paşii următori: lansarea licitaţiei şi stabilirea condiţiilor de exploatare a parcării între parteneri. În ceea ce priveşte tariful, Moisin a apreciat că, oricum, în cazul parkingurilor de cartier acesta este unul modic, 110 lei pe an. "În restul parcărilor tariful este de 110 lei pe an, adică aproximativ 10 lei pe lună; e un preţ pe care şi-l permite şi un student", arată el.

Primarul interimar a mai declarat că ideea amenajării unui parking este veche de câţiva ani, însă nu s-a bucurat de susţinere decât după schimbarea conducerii UBB Cluj. "Prin amenajarea acestei parcări s-ar rezolva problemele de circulaţie de pe toate arterele din zona complexului studenţesc Hasdeu, iar acestea ar fi degrevate de maşini. Vorbim de străzile Piezişă, Marinescu, Păstorului, etc.", a mai spus primarul interimar. Potrivit oficialilor, în prezent locurile de parcare din campus nu sunt taxate.

Comenteaza