Parkingul din Mihai Viteazul: promis, dar ţinut ascuns

Parkingul din Mihai Viteazul: promis, dar ţinut ascuns
Terenul din centrul Clujului, de 6.000 mp, este liber de sarcini, susţine verbal primarul Boc. Potrivit edilului, Biserica Greco-Catolică revendică scuarul de unde este amplasată statuia lui Mihai Viteazul.

Fără o schiţă care să poziţioneze exact terenul câştigat în instanţă de societatea Cogedir ca să amenajeze un parking subteran, primarul de Cluj este optimist că parkingul se va realiza. Amplasamentul nu a fost pus la dispoziţia societăţii, însă primarul spune că a avut discuţii care vor aduce un parking în piaţă.

După ce consilierii PNL au acuzat public că Boc "ţine sub preş" minciunile fostei administraţii care ar fi concesionat un teren revendicat pentru amenajarea parkingului subteran, primarul susţine că terenul de 6.000 mp este altul decât cel revendicat de greco-catolici. „Cel pentru parking este sub stradă, cel revendicat este în jurul statuii", a precizat Boc, fără să ofere detalii pe o schită de amplasament.

ZIUA de CLUJ a solicitat exact amplasamentul parkingului, însă, până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Biroului mass-media nu au furnizat aceste informaţii. Emil Boc a mai precizat că este optimist că parkingul subteran din Mihai Viteazul se va realiza. Aceasta, având în vedere discuţiile pe care susţine că le-a avut cu reprezentanţii firmei portugheze. Deocamdată, potrivit edilului, amplasamentul nu a fost predat acestora. Primarul spunea în luna decembrie că va face o comisie şi va preda amplasamentul din piaţă firmei portugheze. Ba chiar şi cu autorizaţie de construire. Mesajul a fost ca, de la momentul respectiv, compania să se descurce.

Cogedir şi-a câştigat prin instanţă dreptul de a reliza un parking înPiaţa Mihai Viteazul, după ce, în 2010, cu votul consiliului local, administraţia locală a reziliat unilateral contractul de concesiune încheiat în 2009 în acest sens pe motiv că în zonă sunt conducte care fac investiţia nerentabilă.

Portughezii au cerut daune de 1,6 milioane de euro dacă primăria nu va putea găsi o soluţie alternativă pentru realizarea a 200 de locuri de parcare (ce nu pot fi amenajate din cauza problemelor de infrastructură din cele 531 iniţial preconizate). Instanţa a dispus în favoarea executării unui parking de 329 de locuri. Asociaţii Cogedir mai cer despăgubiri de 480.000 de euro, contravaloarea prejudiciului produs prin întârzierea lucrărilor, la care se adaugă suma cheltuită de companie pentru studii. Constructorii mai cer 5,1 milioane de euro, reprezentând prejudiciul produs prin încetarea contractului de concesiune din culpa primăriei.

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a confirmat, pentru ZIUA de CLUJ, că o parte a terenului din Piaţa Mihai Viteazul pus la bătaie de primărie în asocierea cu Cogedir este revendicat de către aceasta şi că nu doreşte să blocheze proiecte locale, ci este dispusă să primească o "compensaţie", adică un alt teren sau chiar cel concesionat de muncipalitate pentru construirea catedralei din Piaţa Cipariu.

Potrivit declaraţiilor date de portughezi în 2009, parkingul urma să se realizeze în faţa Cinematografului Florin Piersic. Consilierul PNL Ovidiu Florian a declarat că, oricum, parcela revendicată de greco-catolici nu este un caz singular şi că un alt teren unde a fost amenajată parcare cu barieră a primăriei din zona cinema Agenţia CFR este revendicată de Comunitatea Federaţiilor Evreieşti. "Sunt mai multe probleme, iar primăria le ţine la secret sau oferă informaţii trunchiate în momentul în care se cer lămuriri", a spus consilierul.

Comenteaza