Pas înainte pentru „Alianța” Apusenilor. Clujul, Alba și Bihorul se unesc pentru dezvoltarea infrastructurii și a turismului

Pas înainte pentru „Alianța” Apusenilor. Clujul, Alba și Bihorul se unesc pentru dezvoltarea infrastructurii și a turismului

Consiliul Județean Cluj a aprobat acordul de parteneriat între județele Alba, Bihor și Cluj pentru dezvoltarea și promovarea turistică din zona Munților Apuseni.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Așadar, proiectul de hotărâre privind încheierea Acordului de parteneriat între Județul Alba, Județul Bihor și Județul Cluj privind dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României” a fost aprobat cu 34 de voturi „pentru”, în ședința ordinară a forului administrativ județean de miercuri, 30 iunie 2021.

După votul favorabil din Consiliul Județean Cluj, urmează ca în cursul lunii iulie să aibă loc prima întâlnire de lucru a celor trei președinți, Alin Tișe, Ion Dumitrel și Ilie Bolojan. Tot atunci va fi semnat și acordul.

Șeful județului Cluj, Alin Tișe, susține că zona este superbă și poate fi valorificată la un nivel mai ridicat.

„Proiectul este gândit împreună cu cei din Consiliul Județean Bihor și Consiliul Județean Alba. Este un proiect regional. Sper ca acest prim pas spre o dezvoltare regională să fie un început de colaborare pe marile proiecte regionale pe care le gândim cu președinții celor două consilii. Comunele vizate din Cluj sunt Beliș, Săcuieu, Mărgău și Mărișel. Consider că promovarea acestui proiect este de bun augur”, a precizat liderul forului județean clujean.

Obiectivele acestui acord sunt amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/Apuseni”, situat administrativ pe teritoriul celor trei județe, dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră.

Paradisul carstic al României” și protejarea turiștilor în zona de interes. Un alt scop este protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric, a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice. Comunele vizate sunt: Gârda de Sus, Arieșeni și Scărișoara (Alba), Pietroasa și Budureasa (Bihor), Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel (Cluj).

În domeniul infrastructurii, Consiliul Județean Bihor își asumă amenajarea și modernizarea traseului rutier Padiş - Ic Ponor, la limita cu județul Cluj, și a drumului de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe teritoriul administrativ al Județului Bihor.

Consiliul Județean Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750, iar Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătun Ic Ponor către Comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a Județului Cluj.

Consiliul Județean Cluj deja a asfaltat peste 20 de kilometri până la limita cu județul Bihor printr-un proiect pe fonduri europene, urmând să modernizeze alți peste 15 kilometri.

În ceea ce privește dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”, acordul presupune identificarea valorilor turistice comune celor trei județe, realizarea unei rețele integrate de trasee turistice, crearea unui plan de promovare și dezvoltarea în comun a unor produse turistice specifice.

Autoritățile județene vor colabora pentru a valorifica patrimoniul etnografic și folcloric și a arhitecturii tradiționale. Totodată, se va stimula crearea de produse autentice, se vor promova gastronomia locală și produsele meșteșugărești și se va elabora un ghid de arhitectură/construire pentru încadrarea în specificul zonei. În plus, vor organiza acțiuni de conștientizare și de informare privind conservarea biodiversității şi a patrimoniului natural  în rândul comunităților locale, vizitatorilor și administrațiilor publice locale.

Acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani și intră în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor trei județe. Parteneriatul poate fi prelungit la solicitarea motivată a oricărui partener.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza