Pas înainte pentru Cloud-ul Regional de 31 mil. euro de la Bistrița! Doar Clujul n-a semnat acordul

Pas înainte pentru Cloud-ul Regional de 31 mil. euro de la Bistrița! Doar Clujul n-a semnat acordul
| Foto: Facebook.com/ionel.bogdan

Cloud-ul Regional care ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiune a fost atribuit județului Bistriția și ar putea fi construit în orășelul Beclean. Clujul, care este un centru important de IT, a propus ca noul Cloud Regional să fie găzduit de fostele clădiri și hale ale fabricii Clujana, intrată între timp în faliment, dar a fost refuzat.

Toți membrii Regiunii Nord-Vest au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o întâlnire la sediul Consiliului Județean Maramureș pentru semnarea proiectului, mai puțin reprezentantul Clujului.

„AM SEMNAT PROIECTUL PENTRU DIGITALIZAREA REGIUNII NORD-VEST! 

În prezența ministrului Marcel Ioan Boloș, ieri, (joi - n.red.) la sediul Consiliului Județean Maramureș, am semnat „Acordul de parteneriat privind realizarea Cloud-ului Regional Nord-Vest”. Și-au mai pus semnătura pe acest document alți patru președinți de Consilii Județene - Ilie Bolojan (CJ Bihor), Emil Radu Moldovan (CJ Bistrița-Năsăud), Pataki Csaba (CJ Satu Mare), Dinu Iancu Sălăjanu (CJ Sălaj), respectiv Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Realizarea Cloud-ului Regional Nord-Vest, precum și înființarea Agenției Regionale de Investiții și Inovare sunt două importante proiecte, convenite în luna ianuarie în Bistrița, la întâlnirea de lucru organizată de ADR Nord-Vest. Cloud-ul Regional va asigura comunicarea între bazele de date ale fiecărei instituții publice din județele partenere, va crește atât calitatea serviciilor publice cât și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Peste 2,7 milioane de cetățeni din Nord-Vestul României vor avea acces la serviciile oferite de instituțiile publice, fără a mai fi necesar să se deplaseze la instituții sau să stea la coadă la ghișee”, a transmis șeful CJ Maramureș, Ionel Bogdan.

Boc și Tișe, supărați pe decizia Guvernului

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care este memebru al Consiliului de Dezvoltare Regională, a spus că decizia este ilogică și caraghioasă.

Nu o susțin, e ilogică și lipsită de claritate. Eu cred că trebuie să ne întâlnim oficial în Consiliul de Dezvoltare Regională, cu ministrul la masă, unde cu argumente, cu lucrul pe masă, să bifăm locațiile care s-au propus pentru ofertă și specialiștii să aleagă. Nu ne putem permite să ne batem jos de banii europeni. Fiecare să luăm bani pe ceea ce ne pricepem. Când ai Silicon Valley al Europei la Cluj, te duci la Beclean pe Someș. Să lăsăm pe fiecare să fie bun la ce este, cizmarul la pantofi, croitorul la haine, etc. Nu amestecăm să punem pantofar șef la IT. E caraghios. E o decizie care trebuie corectată, cu calm și argumente", a afirmat Emil Boc, la ZIUA LIVE, vinerea trecută.

Și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a avut o „poziție” asemănătoare.

Noi nu ne opunem realizării obiectivului. În mod evident nu au argumente. Motivul că județul Cluj are destule nu este un argument. Voi analiza dacă deschid un proces pentru că decizia este absolut ilegală. De acum Clujul nu va mai vota decât în propriul interes. Am trimis o scrisoare de protest împreună cu domnul Boc către STS. Îi avertizez și pe colegii de la Consiliile Județene că sunt într-o ilegalitate votând în afara unui cadru statutar să stabilească astfel de clădiri.

Vă dați seama cum va fi să fie centrul IT-ului într-un oraș atât de mic precum Beclean. Șeful STS a spus că nu poate să-și asigure personal decât într-o reședință de județ. Cred că vor schimba locația în municipiul Bistrița. Iată cum o decizie politică trece peste argumentele de logică. Noi nu dorim să oprim venirea banilor în județul respectiv. Vom vedea dacă vom ataca. Voi analiza împreună cu domnul Boc”, a declarat Tișe.

Finanțarea acestui proiect ar putea fi asigurată prin Prioritatea 2 - O regiune cu localități SMART din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Din cei 60 de milioane de euro alocați acestei Priorități, 31,45 de milioane de euro este bugetul destinat realizării centrului de date regional.

Comenteaza