Pasarela pietonală peste Someş, din Grigorescu, iluminată din septembrie

Pasarela pietonală peste Someş, din Grigorescu, iluminată din septembrie
Alegerea firmei care execută lucrările la Podul Elisabeta a fost criticată de PSD Cluj.
Primarul Apostu a replicat că preţul cel mai bun face diferenţa şi că PSD preferă să critice nejustificat iniţiativele bune ale municipalităţii.

Podul metalic pietonal de traversare a Someşului, din zona Parcului Rozelor, va fi următorul pe care primăria intenţionează să-l modernizeze, a anunţat primarul Sorin Apostu. Administraţia locală clujeană nu a stabilit deocamdată valoarea lucrărilor sau firma care le va executa. Totul depinde de finalizarea lucrărilor la primul pod căruia primăria şi-a propus să-i schimbe faţa, cel din zona Operei Maghiare, Podul Elisabeta, termenul fiind sfârşitul lunii august.

Edilul de Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat marţi, în timpul unui tur de forţă pe şantierele unor obiective importante din oraş, că primăria doreşte să continue proiectele prin care şi-a propus să crească atractivitatea zonei de promenadă de pe malul Someşului. "După cum ştiţi, am lansat un proiect ambiţios, acela de a moderniza podurile şi pasarelele de traversare a râului Someşul Mic. Nu mai dorim să fim acuzaţi de un partid sau altul că le furăm ideile sau că nu îi informăm, aşa că anunţ încă de acum că următorul pod pe care dorim să îl reabilităm este cel metalic, de traversare a Someşului, din zona Parcului Rozelor", a afirmat Apostu. Primarul a estimat că lucrările vor presupune exact aceleaşi elemente ca în cazul Podului Elisabeta din zona Operei Maghiare, aflat în plin proces de reabilitare. "Elementul de rezistenţă va fi iluminatul arhitectural care va pune în valoare această pasarelă pietonală de traversare a râului şi o va integra în silueta oraşului. Probabil, din luna septembrie vor începe şi lucrările pentru iluminarea celui de-al doilea pod din oraş", a adăugat oficialul clujean.

Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei tehnice a primăriei, deocamdată nu s-a fixat data oficială pentru demararea lucrărilor la podul din zona Parcului Rozelor. "Am avut doar discuţii de principiu şi am decis că podul din Grigorescu va fi al doilea din oraş dotat cu un sistem de iluminat arhitectural. Nu s-a stabilit un deviz pentru lucrări, dar nici nu s-a ales societatea care să le execute. Totul depinde de cum va ieşi primul pod din oraş care a intrat în modernizare, Elisabeta", au menţionat reprezentanţii primăriei.

Lucrările la Podul Elisabeta sunt în plină desfăşurare, urmând ca această pasarelă să fie dotată şi cu un sistem de iluminat care să pună în valoare întreaga zonă adiacentă. Acesta va pune accent atât pe iluminarea căii pietonale propriu-zise, cât şi pe scoaterea în evidenţă a podului dinspre exterior. Fiecare sistem de iluminat va avea un design adaptat la particularităţile podului sau ale zonei respective. Atât aparatele de iluminare a căilor pietonale, cât şi aparatele de iluminat arhitectural sunt echipate exclusiv cu lămpi led, ce nu vor depăşi un consum de 1 kW pe oră. Forul local a atribuit contractul de lucrări pentru reabilitarea acestui obiectiv societăţii Dupex, pentru 56.800 de lei (fiind un contract sub 15.000 de euro, atribuirea s-a făcut fără licitaţie, potrivit primăriei).

Iniţiativa instituţiei de a cheltui bani publici pe contracte atribuite direct, fără licitaţie, a fost criticată de liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan. "Noi considerăm că preţul ledurilor cu care domnul primar intenţionează să împodobească podul este cam mare. Nu vrem ca din bugetul public clientela portocalie să îşi asigure concediile. Dacă locaţiile sunt alese în aşa fel încât să nu fie nevoie de licitaţii şi clientela portocalie să-şi alimenteze puşculiţa pentru campaniile din 2012, este obligaţia primarului să ne informeze şi pe noi, în calitate de plătitori de taxe şi impozite în Cluj-Napoca", a atenţionat Lăpuşan.

Sorin Apostu a calificat declaraţiile PSD Cluj ca tendenţioase şi a declarat că există studii şi proiecte pentru a creşte atractivitatea zonei de promenadă a Someşului de care primăria a ţinut cont în momentul în care a demarat proiectele valorificării podurilor pietonale de traversare a râului. "Există cereri de oferte şi devize de lucrări, iar sumele pe care primăria le va cheltui au fost făcute publice. Totdeauna mergem pe oferta cea mai mică. PSD nu face decât să strige de pe margine, în timp ce primăria face ceva în oraş. Vor să cheltuim mai mulţi bani?", a spus oficialul.

Promenada oraşelor înfrăţite, inaugurată pe malul Someşului

Administraţia locală clujeană şi-a propus să creeze insule de spaţiu public şi în cartiere, valorificând malul râului Someş, conform direcţiilor trasate de noul Plan Urbanistic General al oraşului. Astfel, în zona Parcului Iuliu Haţieganu şi a Parcului Rozelor, municipalitatea a rezervat un spaţiu urban dedicat oraşelor înfrăţite. Primul monument amplasat în această zonă a fost cel dăruit primăriei de instituţia omoloagă din Suwon, care ilustrează peisaje din Coreea de Sud. Acesta a fost dezvelit pe 30 mai, în prezenţa oficialilor din Suwon, în cadul Zilelor Oraşului. Urmează ca şi alte "daruri" de la "fraţii" Clujului să ajungă pe malul Someşului.

 

Comenteaza