Peste 700 de incendii de vegetație la Cluj în 2022. Maria Forna: "Persoanele care incendiază terenurile în mod intenționat vor pierde subvențiile agricole"

Peste 700 de incendii de vegetație la Cluj în 2022. Maria Forna: "Persoanele care incendiază terenurile în mod intenționat vor pierde subvențiile agricole"

Președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Cluj, consilierul județean Maria Forna, a făcut apel la clujeni să manifeste responsabilitate și să conștientizeze pericolul reprezentat de arderea vegetației.

"Am convocat astăzi ședința ATOP Cluj în cadrul căreia am discutat cu membrii structurii despre numărul mare de incendii de vegetație care au avut loc de la începutul anului până în prezent, la nivelul județului Cluj. Cu această ocazie, domnul inspector șef General de brigadă Ion Moldovan, șef al Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj ne-a informat că, de la începutul anului și până în prezent, au avut loc un număr total de 732 de intervenții ale ISU Cluj și ale Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență dintre care 438 intervenții gestionate doar de ISU Cluj. Este vorba despre incendii care au avut loc în 70 de Unități Administrativ Teritoriale, dintr-un total de 81", a declarat președintele ATOP, consilierul județean PNL Maria Forna.

Clujenii trebuie să știe că arderea miriștilor, vegetației uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens și cu respectarea următoarelor reguli:

1. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă;

2. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare;

3. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurând supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;

4. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiții meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetației uscate şi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
  • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
ATOP Cluj face apel la administrațiile publice locale să informeze și să conștientizeze populația cu privire la condiţiile prevăzute de lege pentru arderea miriştilor, stufului şi a vegetaţiei uscate, a riscurilor generate de incendierea vegetaţiei de pe terenurile agricole și a măsurilor care se impun în scopul prevenirii acestora, precum şi sancţiunile care se aplică în cazul încălcării prevederilor legale. Împreună putem să fim mai responsabili! - Maria Forna, președinte ATOP Cluj

Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat astăzi măsuri ferme pentru reducerea poluării și protejarea mediului. Pentru a combate eficient episoadele repetate ale incendiilor necontrolate, Guvernul a inclus, prin ordonanță de urgență, în categoria infracțiunilor arderea, incendierea și îngroparea deșeurilor. Astfel, vor fi sancționate contravențional atât persoanele fizice, cât și cele juridice.

"Potrivit unui protocol întocmit în 2019, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj transmite toate informațiile legate de incendiile de vegetație către Garda de Mediu, respectiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, documentele puse la dispoziție cuprinzând inclusiv coordonatele GPS. Așadar, persoanele care incendiază terenurile în mod intenționat vor pierde subvențiile agricole", a mai precizat pre;edintele ATOP Cluj.

În ultima perioadă, Inspectoratul de Politie Judetean Cluj a desfășurat mai multe acțiuni de supraveghere și identificare prin intermediul dronelor a persoanelor care provocă incendii de vegetație și pun în pericol bunuri, imobile, vieți omenești, fauna și flora.

Comenteaza