Update Video Foto Petiţie pentru păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității. Răspunsul Primăriei Cluj-Napoca / Lanț uman în jurul copacilor

Având în vedere petiția lansată în spațiul public ce vizează proiectul de modernizare a străzii M. Kogălniceanu și intervențiile de pe străzile Universității și Avram Iancu, municipalitatea face următoarele precizări:

UPDATE: Câțiva clujeni au făcut azi un lanț uman în jurul copacilor de pe Kogălniceanu.

''Conform solicitării unora dintre prietenii clujeni, vom încerca să păzim "fizic" TOȚI copacii de pe străzile Universității / Kogălniceanu, fie împiedicând cât mai direct dezrădăcinarea acestora, fie documentând, filmând, cerând socoteală autorităților și executanților pentru fiecare arbore în parte. Fiecare participant ajută cât, cum și când poate. Zona de acoperit e întreaga stradă Universității (cu risc crescut, deocamdată, la capătul dinspre Avram Iancu), dar sunt vizați și unii copaci, cel puțin 11 la număr, de pe Mihail Kogălniceanu. Le mulțumim celor care au propus (și) acest gen de acțiune, vă așteptăm în primul rând on-line, ca să fiți/ fim mereu la curent cu situația și ne-ați/ I-ați ajuta pe fiecare dintre cei 27 de copaci-victime cu fiecare secundă, fiecare mesaj, fiecare acțiune dedicată acestei cauze'', transmit activistii.


-----------------------------------------------------------------------------

Municipalitatea face următoarele precizări:

1. Copacii existenți pe strada Kogălniceanu nu sunt afectați de lucrările de modernizare. Primăria Cluj-Napoca subliniază că în proiect, acești arbori NU au fost prevăzuți pentru tăiere/relocare. Arborii au fost și rămân pe aceleași amplasamente.

2. Cu privire la intervențiile de pe străzile Universității și Avram Iancu

- acestea fac parte din proiectul „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”;
- cei 29 de arbori care se înlocuiesc din cei 37 existenți se replantează în zone cu deficit de copaci;
- la finalul lucrărilor, pe strada Universității vom regăsi 49 de arbori, cu 12 mai mai mulți decât în prezent, din următoarele specii: tei, salcâmi și ginkgo biloba;
- arborii relocați de pe strada Universității sunt transportați în baza RADP, păstrați în containere cu pământ și îngrijiți până la toamnă, când e perioada propice pentru plantare;
- aceștia vor fi plantați în parcul Colina și pe aliniamentele stradale unde se constată că sunt arbori uscați;
- extracția se realizează cu un utilaj special, pentru a păstra intact întreg balotul;
- relocarea arborilor a fost necesară din cauza coborârii cotei străzii, lucru care ar fi dus la rămânerea la suprafață a rădăcinilor copacilor.

Amintim ca, printr-o petiţie adresată municipalităţii şi primarului Emil Boc, clujenii cer păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceacu şi Universităţii în amplasamentul lor actual. Până în acest moment, petiţia a fost semnată de peste 3.000 de susţinători.

“În urma comunicatului Primăriei Municipiului Cluj-Napoca privind intenția de relocare a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității și de plantare a altora în loc, noi, semnatarii acestei petiții, solicităm păstrarea arborilor de pe străzile anterior menționate pe amplasamentul lor actual și găsirea altei soluții pentru protejarea rădăcinilor acestora. Înțelegem că lucrările de reamenajare a străzilor în cauză au dus la expunerea rădăcinilor arborilor aflați pe ele, dar considerăm că soluția relocării copacilor nu este o soluție, ci (încă) o dovadă de lipsă de responsabilitate a autorităților locale atunci când vine vorba de protejarea patrimoniului natural al orașului. Arborii maturi și cei în vârstă, dar încă sănătoși, din acest oraș fac parte din patrimoniul său natural, care se cere conservat. Aceștia nu numai că oxigenează orașul, ci îl și înfrumusețează. Teii de pe strada Kogălniceanu au ajuns o veritabilă emblemă a Clujului și a Universității „Babeș-Bolyai”, care își are rectoratul pe aceeași stradă. Atunci când s-a proiectat reamenajarea străzii, trebuia să se țină cont și de acest aspect și de necesitatea protejării patrimoniului său natural, nu numai a celui arhitectural. Înlocuirea arborilor vechi cu arbori tineri este o practică problematică, la care administrația orașului recurge din ce în ce mai des, în mod de cele mai multe ori nejustificat. Arborii tineri nu au cum să producă aceeași cantitate de oxigen ca cei maturi, nici nu au coroane la fel de bogate, care să asigure umbra necesară pe timp de vară. În plus, din cauza schimbărilor climatice și a proastei gestionări a spațiilor verzi, foarte mulți dintre arborii noi plantați nu se prind sau se usucă într-un an, doi, trei, după plantare. Solicităm reprezentanților Primăriei Municipiului Cluj-Napoca să găsească de urgență o soluție pentru păstrarea, în bune condiții, a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității pe amplasamentul lor actual, iar, pe termen lung, să gândească politici pentru prezervarea și îmbogățirea patrimoniului natural al orașului”, se arată în textul petiţiei. VEZI AICI.

Totul a pornit de la tăierea, vineri, a mai mulți copaci de pe Universității. Atunci, municipalitatea a eplicat că aceștia vor fi înlocuiți.

Comenteaza