Update Piața Unirii modernă, cadoul europenilor pentru Cluj

Piața Unirii modernă, cadoul europenilor pentru Cluj

Europa oferă peste 11 milioane de lei pentru modernizarea pieței centrale a Clujului.

Consilieri locali au aprobat luni costurile pentru etapa a doua a modernizării Pieței Unirii. Măsura a fost o simplă formalitate realizată la un an și jumătate după terminarea lucrărilor. Municipiul a reușit să obțină finanțare europeană pentru acest proiect. prin Programul Operaţional Regional (POR) care priveşte reducerea emisiilor de carbon prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Costurile totale au fost de 12,7 milioane de lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA). Întreaga sumă a fost suportată de Cluj-Napoca, municipiu care acum va primi înapoi peste 11 milioane de lei. Conform documentului aprobat luni, cofinanțarea municipiului este de 1,4 milioane de lei. 

Joi și vineri, la Cluj au venit experți care au verificat lucrările și documentele privind acest proiect. Lucrările au fost realizate, în perioada 2016-2017, de către compania ARL, iar proiectantul pietonalizării Pieţei Unirii este Planwerk, birou care a câștigat un concurs de soluții pe acest subiect în urmă cu mai bine de 10 ani. Pietonalizarea vizează și latura de est, dar acesta este un proiect pentru viitor.

Tot luni, consilierii locali au aprobat costurile estimate pentru prima stradă ‘’smart’’ a Clujului, Molnar Piauriu. Aproape șase milioane de lei este suma totală, cu TVA. Și pentru acest proiect, Clujul solicită fonduri europene tot prin POR - reducerea emisiilor de carbon prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Prima stradă smart din România va fi la Cluj 

„Pe strada Molnar Piuariu, din cartierul Mărăşti, se prevede amplasarea de bănci cu încărcător USB pentru telefoane mobile, stâlpi de iluminat cu WiFi integrat şi camere video, un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori, astfel încât acesta să pornească automat atunci când este nevoie.

Dialog spumos Boc - student din alt judeţ:

O parte din stradă va fi pietonală; vor fi construite staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice, dar şi două staţii de încărcare pentru autoturisme electrice. Vor fi plantaţi copaci şi vor fi construite cişmele cu apă şi piste de biciclete. Valoarea proiectului se ridică la 1,3 milioane de euro, 98% din sumă din fonduri europene. Zona care va fi reamenajată va avea o suprafaţă de 4.500 mp”, a spus Ovidiu Cîmpean, directorul direcției dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca.

Comenteaza