Plăcuțe obligatorii cu numele arhitecților pe toate clădirile ridicate în Cluj-Napoca

Plăcuțe obligatorii cu numele arhitecților pe toate clădirile ridicate în Cluj-Napoca

Un consilier local a propus inițierea unui proiect prin care toți beneficiarii să fie obligați să afișeze o plăcuță cu numele arhitectului care a proiectat-o, pe fiecare clădire construită în Cluj-Napoca. Ideea a fost salutată de viceprimarul Dan Tarcea.

„Arhitecții ar trebui obligați să se mândrească sau să se rușineze de construcțiile proiectate în oraș”, a spus Anca Ciubăncan, consilier PSD, cea care a iniţiat această idee. Viceprimarul Dan Tarcea, cel care conduce şedinţele de urbanism, s-a declarat nerăbdător ca forul local să voteze un astfel de proiect de hotărâre: "Sunt de acord, ca să îşi vadă arhitecţii propriile creaţii şi după construire". 

Discuţia a plecat de la un proiect HCL privind aprobarea construirii unui imobil mixt P+2E+Er, pe strada Bistriței nr.36, proiectat de Dor Consult și de arhitecta Csilla Vass, beneficiari fiind Daniel Gheorghe Huluban și Bianca Maria Huluban. Vecinii construcţiei nu se deloc mulţumiţi de această construcţie, spunând că imobilul le va lua lumina şi că este mult prea aproape de proprietăţile lor, preponderent case. 

Consilierii USR-PLUS s-au arătat nemulţumiţi că zona, propusă pentru restructurare, nu face altceva decât să înlocuiască casele cu blocuri. "Toată această enclavă trebuia corelată cu toate blocurile din jur. Pe strada circulaţia este grea. Sunt foarte multe maşini care parchează pe marginea străzii. Noi vom permite în zonă o nouă clădire, care arată cam dubios. Noi vom vota împotrivă, pentru că proiectele care înlocuiesc casele cu blocuri nu fac altceva decât să aglomereze urban, şi nu e o soluţie", a spus Adriana Cristea. 

"PUG prevede această construcţie, această înălţime, clădiri aliniate la cornişă la 12m, nu ar putea fi făcut o clădire doar parter, este o reglementare specială. Suntem deschişi la o dezbatere când se actualiează PUG, să depuneţi amendamente", a replicat Tarcea. 

Comenteaza