Plan spectaculos, la Cluj, pe bani norvegieni. Muzeu cu scene în aer liber, trasee de ciclism şi alergare

Plan spectaculos, la Cluj, pe bani norvegieni. Muzeu cu scene în aer liber, trasee de ciclism şi alergare
Un muzeu al Clujului doreşte să se dezvolte către activităţi în aer liber. Se va organiza un concurs de idei, iar banii vor veni printr-un grant norvegian.

Consiliul Judeţean merge pe urmele Primăriei Cluj-Napoca: organizează concursuri de idei dedicate arhitecţilor şi urbaniştilor. Dacă municipalitatea a trecut la această metodă pentru a-şi moderniza centrul, pentru a amenaja cursul Someşului sau pentru a construi un amfiteatru pe Dealul Cetăţuii, conducerea judeţului a apelat la un concurs de idei pentru a transforma Muzeul Etnografic într-un magnet turistic.

Suprafaţa muzeului ar urma aproape să se tripleze, de la 15 la 42 ha. Pe lângă biserici şi case vechi, muzeul ar urma să aibă în viitor scene în aer liber, trasee de ciclism, alergare şi plimbare. Practic, o însemnată parte din Pădurea Hoia va trece în administrarea conducerii Muzeului Etnografic. Concursul de idei va fi organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).

„Tema concursului este elaborarea unui concept master plan pentru extinderea muzeului în zona de poieni care preced Pădurea Hoia, unde ar urma să fie organizate activităţi relaţionate. Prin acest proiect, etno-parcul ar urma să fie mult mai bine conectat la oraş.

Ar urma să se creeze un aparat de facilităţi pentru public, cu parcare, staţie pentru mijloacele de transport în comun. Consiliul Judeţean are teren pe o suprafaţă foarte mare, zeci de hectare, care includ poienile paralele cu parcul, inclusiv pădurea Hoia. Ele vor fi conectate cu parcul. Este o gândire şi o utilizare controlată, gestionată.

Se doreşte o amplificare a activităţilor prin târguri, activităţi creative, evenimente care nu se pot materializa în interiorul muzeului actual, ce are în mod firesc un regim de conservare şi protecţie, dar va exista acest spaţiu paralel, care devine un parc public", a explicat Şerban Ţigănaş, preşedintele OAR.

Banii pentru acest proiect vin printr-un grant norvegian. Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, spune că ideea extinderii a fost preluată chiar de Romulus Vuia, fondatorul muzeului din Hoia.

„Ideea extinderii Parcului Etnografic nu este una nouă. În 1929, Romulus Vuia elabora conceptul unui muzeu în aer liber cu o suprafața de 75 de hectare, cu mult mai mare decât spațiul actual, de doar 15 hectare. Muzeul era alcătuit din gospodarii locuite, avea o turmă de oi, avea o producție agricolă.

Muzeul avea, de asemenea, un restaurant, în care erau valorificate produsele realizate în Parcul Etnografic. Evident, acele vremuri au trecut, astăzi avem un alt cadru legal, dar și norme mult mai stricte de protecție a patrimoniului.

Așteptările și viziunile referitoare la această extindere a fost discutate în mai multe ocazii, împreună cu partenerii noștri norvegieni, în cadrul unor dezbateri în care s-au făcut auzite vocile specialiștilor, iubitorilor de natură, organizatorilor de evenimente culturale sau sportive.

Pe această bază a fost realizat Master Content Planul de dezvoltare a Parcului Etnografic, care pune bazele extinderii acestuia cu încă 27 de hectare și care a fost, la rândul său, discutat până la detaliu cu partenerii interesați.

Tema concursului de arhitectură pornește de la acest Master Plan, prevăzând realizarea unui Centru pentru Patrimoniul Satului Românesc, a unui sector interactiv cu construcții inspirate din arhitectură tradițională, a unei scene în aer liber, dar și a unor trasee pentru ciclism, alergare și plimbare.

Zona de extindere va veni că o completare firească a actualului muzeu în aer liber, care va rămâne un templu al tradiției, al autenticității și al păstrării unei moșteniri culturale unice. Este foarte important să putem oferi publicului vizitator tot ceea ce își propuneau să ofere, în urmă cu aproape 90 de ani, întemeietorii acestui muzeu: un templu al tradiției, al culturii și al naturii, dar și un spațiu al interacțiunii și al cunoașterii", a spus Sălăgean.

Anunţul de concurs nu a apărut încă pe website-ul OAR, dar Şerban Ţigănaş spune că procedura va fi pornită în prima parte a acestui an.

Comenteaza