PLANŞA pentru Sopor! Concurs de 3 milioane lei pentru PUZ. Boc: "Vreau să fie un model de referinţă pentru România"

PLANŞA pentru Sopor! Concurs de 3 milioane lei pentru PUZ. Boc: "Vreau să fie un model de referinţă pentru România"

Primăria a publicat planșa cu planul urbanistic zonal (PUZ) pentru cel mai nou cartier al Clujului. Acesta urmează să devină subiectul unui concurs de soluții internaţional, iar premiile puse la bătaie însumează peste 3 milioane de lei.

Un nou cartier ar urma să se dezvolte în zona de sud-est a Clujului. Pentru a nu se transforma într-un alt cartier-dormitor, care să devină încă un factor de congestionare a traficului, Primăria Cluj-Napoca pregăteşte un plan urbanistic integrat, pe care îl va pune la dispoziţia dezvoltatorilor imobiliari.

Este vorba despre cartierul Sopor, care se va întinde pe circa 240 de hectare. Concursul de soluții privind PUZ-ul, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), va fi lansat în 2019, va beneficia de un juriu naţional şi internaţional, şi va fi deschis pentru atât pentru experţii români, câti şi pentru cei europeni. 

"Sopor va fi un oraş în oraş, un orăşel în sine. Cât Mănăşturul pe vremea comuniştilor, pentru că acum, cu extensia Câmpului şi altele, are peste 300 de hectare, iar Sopor undeva la 237 de hectare. În noul cartier vor locui între 50.000 şi 70.000 de oameni. Vom alege cei mai buni experţi care să vină se ne spună cât de largi să fie bulevardele, unde va fi loc de grădiniţă, de şcoală.

Facilităţile necesare omului cotidian trebuie să fie amplasat la maximum 20 de minute de mers pe jos. Nu să îşi ducă copilul din Sopor la grădiniţă în Mănăştur. Trebuie să eliminăm din trafic. Avem exemplu negativ Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de 3 ani să lărgim strada.

Vreau ca Sopor să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Dacă laşi dezvoltarea doar în mâna privaţilor, care vin şi îşi fac fiecare bloc cum vor, pierzi din vedere ansamblul. Vom alege cei mai buni experţi", a declarat primarul Emil Boc, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj.  

Conform unui proiect de hotărâre, aprobat în unanimitate în cadrul şedinţei de Consiliu Local din 19 decembrie 2018, Primăria Cluj-Napoca anunţă că doreşte organizarea unui concurs de soluţii, finalizat prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Sopor". Cuantumul premiilor acordate: premiul I (contractul de proiectare) - 2.800.000 lei fără TVA, premiul II - 120.000 lei şi premiul III - 70.000 lei. Mai multe detalii AICI!

PUZ care va fi declarat câștigător va sta la temelia realizării de către investitorii privați a diverselor construcții viitoare din noul cartier. 

Comenteaza