Plângere penală pentru şantierul din Europa, pe strada un casele o iau la vale din pricina unui crater pentru duxplexuri

Plângere penală pentru şantierul din Europa, pe strada un casele o iau la vale din pricina unui crater pentru duxplexuri

Primarul Emil Boc spune că şantierul din Europa, de pe strada Victor Papilian a fost oprit şi constructorul acţionat în judecată.

''Acolo, da! Primăria încă nu se poate implica direct, pentru că şantierul de realizare propriu zis nu a început, ci doar s-a săpat groapa de început. Am colaborat cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, care s-a sesizat şi am mers pe teren. Am făcut proces verbal de stopare a lucrărilor. A doua zi, lucrările se desfăşurau, aşa că am făcut plângere penală, depusă la Parchet. De asemenea, este o altă acţiune în instanţă, demarată de vecini şi acolo nu se va construi, până la decizie în instanţă. Acolo trebuie făcută o expertiză, asemeni în Lomb, cu căderea drumului", a declarat Emil Boc, la un post de radio local. 

Şase duplexuri ar urma să fie ridicate pe şantierul imobiliar din Europa, al cărui crater surpă drumirile de acces şi locuinţele vecinilor.  Mai exact, est vorba despre șase duplexuri (cu subsol, parter, etaj și mansardă), pe strada Victor Papilian, nr. 22-30, în cartierul Europa din Cluj-Napoca.

Proiectantul general al proiectului este SC Omida Expers SRL, Arh. Tonea Dragoş din Cluj, iar constructor general - Real Quality South SRL din Bistriţa. Proiectant de structuri pentru faza DTAC (Documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire) este Moga Cătălin, de la Facultatea de Construcții (UTCN) Cluj-Napoca. Şantierul a debutat în 24.09.2020 şi are ca termen de finalizare 24.09.2024.

Cei afactaţi au sesizat, încă din februarie, Poliția Locală și Inspectoratul de Stat în Construcții, dar şi Primăria municipiului Cluj-Napoca. Kiraly Ștefan, unul dintre cei care locuiesc pe strada Victor Papilian, şi care este şi inginer constructor, a fost printre primii care a apelat la autorităţi, care, i-au transmis că firma a fost obligată să remedieze problemele. Constructorul nu a pus în practică ce i s-a recomandat și, pe cale de consecință, a fost și sancționat. Totuşi, lucrările continuă însă şi astăzi.

Vecinii spun că toată lumea este în cunoştinţă de cauză asupra situaţiei terenului din zonă: mlăștinos/deluroas/cu izvoare şi că, conform normativul 120-2014l,  „pământurile necoezive nu pot fi săpate fără sprijiniri”, ceea ce s-a întâmplat, se pare, pe strada din Europa.

Comenteaza