Plinul, vă rog! Consiliul Judeţean a crescut consumul de combustibil la maşinile proprii. Cât poate deconta o maşină pe lună

Plinul, vă rog! Consiliul Judeţean a crescut consumul de combustibil la maşinile proprii. Cât poate deconta o maşină pe lună
Consilierii judeţeni clujeni au aprobat în şedinţa de joi suplimentarea cantităţilor de combustibil pe care le pot consuma lunar maşinile instituţiei pentru deplasări în interes de serviciu.

UPDATE   10 decembrie

În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Cluj de joi, consilierii judeţeni au adoptat un amendament la proiectul iniţiat de conducerea executivă şi au stabilit că o maşină a forului judeţean nu poate deconta mai mult de 350 de litri de carburant pe lună, reducând astfel la jumătate cantitatea propusă iniţial de 700 de litri de combustibil pe lună

 

În motivarea acestui proiect de hotărâre, conducerea executivă a forului judeţean susţine că forma anterioară a legii prevedea o cotă lunară de combustibil de maximum 150 litri de autoturism, „apărând în mod frecvent cazuri în care, până în data de 10 ale lunii, această cotă de carburant să fie consumată la toate autoturismele utilizate de către Consiliul Judeţean Cluj".

Odată cu schimbarea legislaţiei, prin legea nr. 258/2015, normativele de cheltuieli cu privire la consumul de carburant pentru autoturismele utilizate de către autorităţile publice se stabilesc prin hotărâre a forului deliberativ al unităţii administrativ-teritoriale, în funcţie de nevoile proprii ale fiecărei entităţi în parte.

Conducerea forului judeţean a considerat că o cotă lunară pentru fiecare autoturism din parcul instituţiei de 700 litri de carburant pe lună ar acoperi necesarul de deplasari în teritoriu ale aparatului de specialitate din cadrul CJ Cluj. Cum s-a ajuns la stabilirea acestei cantităţi de combustibil?

"Analizând referatele depuse la serviciul logistic de către direcţiile şi serviciile din cadrul instituţiei prin care se solicită asigurarea transportului angajaţiilor în teritoriu pentru îndeplinirea atribuţiilor în perioada ianuarie-octombrie 2015, cât şi fişele activităţiilor zilnice ale autovehiculelor se observă următoarele:
- în prima săptămână din lună, când sunt aprobate toate referatele pentru deplasări în teritoriu, fiecare autoturism efectuează în medie 1.200 km
- în a doua săptămână din luna, autoturismele instituţiei efectuează in medie 250 km
- în a treia săptămână, autoturismele instituţiei efectueazăin medie 100 km
În a patra săptămână din lună se efectuează în medie 50 km, în condiţiile în care majoritatea solicitărilor pentru deplasări sunt reprogramate.

Considerând prima săptămână din lună ca fiind o săptămână normal de lucru din punctul de vedere al asigurării transportului cu autoturismele instituţiei şi presupunând că la fel se întâmplă şi în celălalte trei săptămâni din lună, fiecare autoturism ar efectua:
1.200 km x 4 sapt. = 4.800 km/lună

La un consum mediu mixt de 11 litri/100km, rezultă:4.800 km x 11 litri/100km = 528 litri/lună/autoturism

Dacă intervine necesitatea unor deplasări în afara judeţului sau în Bucureşti (cele mai frecvente) consumul de carburant creşte pentru fiecare drum cu cel puţin 50 litri,
528 litri/lună + 50 litri/1 drum Bucureşti = 578 litri/lună

Acest consum este aproximat pentru 5 zile/ săptămână, 4 săptămâni pe lună, în condiţiile în care se efectuează o singură călătorie extrajudeţeană, iar 2-3 zile/lună autoturismul se află în service sau alte activităţi.

Pentru cazuri excepţionale, când autoturismul este în exploatare mai mult de 8 ore/zi şi mai mult de 5 zile/săptămână, aproximăm suplimentarea cu aproximativ 130 litri/lună (echivalent a 1.200 km)," se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Reprezentanţii CJ Cluj afirmă că, potrivit legii, consiliile judeţene pot avea în dotare maxim şase autoturisme, iar direcţiile şi serviciile cu atribuţii care presupun deplasări în teritoriu, din cadrul instituţiei sunt cabinetul preşedintelui, vicepresedinţii, Direcţia generală de buget finanţe si resurse umane, Direcţia juridică, Direcţia de dezvoltare şi investiţii, Direcţia de urbanism şi amenajarea teritoriului, iar începând cu 1 ianuarie 2016 şi Serviciul de administrare a patrimoniului public şi privat al judeţului Cluj care va funcţiona în cadrul CJ, serviciu care de asemenea efectuează multe deplasări în teritoriu.

Astfel, o maşină ar putea să deconteze combustibil pentru 6.360 de kilometri pe lună, adică mai mult decât distanţa rutieră Cluj - Londra şi retur (4.270 km) sau Cluj - Madrid şi retur (5.856 km).

Dacă ne referim la România, o maşină ar putea să facă în fiecare zi din cele 22 de zile lucrătoare ale unei luni cu 31 de zile, 289 km pe zi, adică în fiecare zi mai mult decât un drum până la Bistriţa şi retur ( 220 de km). Pentru a produce efecte, acest proiect de hotărâre are nevoie de votul majorităţii consilierilor judeţeni, la şedinţa de joi. Rămâne de văzut cum vor vota aceştia.

Comenteaza