„Pohta ce-a pohtit": Seplecan, şef al judeţului cu acte-n regulă

„Pohta ce-a pohtit
Consilierii judeţeni l-au ales pe colegul lor Mihai Seplecan în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, cu 25 de voturi pentru şi opt împotrivă, în locul lui Horea Uioreanu, al cărui mandat a încetat prin demisie.

Fostul preşedinte interimar, Vakar Istvan, şi-a păstrat funcţia avută anterior, cea de vicepreşedinte al CJ Cluj, iar Horaţiu Catarig a fost votat şi el vicepreşedinte cu acte-n regulă al instituţiei.

Înainte de votul consilierilor, între cele două tabere politice din Consiliu a existat un schimb tăios de replici.

"Nu o să-i cer CV-ul domnului Seplecan, dar o să-i cer să ne prezinte proiectul domniei sale pentru judeţul Cluj", a declarat liderul consilierilor social-democraţi, Remus Lăpuşan.
Mihai Seplecan s-a rezumat să spună doar că de mâine va vorbi despre priorităţile sale în noua funcţie, moment în care consilierul judeţean PSD Dan Canta a afirmat că funcţia de preşedinte al Consiliului este una importantă şi ocupantul acesteia trebuie să spună câteva cuvinte plenului.
Seplecan nu s-a lăsat înduplecat nici de consilierul Dan Canta şi a precizat doar că politica se face pe voturi, iar dacă există alţi contracandidaţi să concureze cu el.

Fostul preşedinte interimar Vakar Istvan i-a urat noului şef al judeţului "înţelepciune şi gânduri bune" şi a precizat că ar fi bine ca toţi membrii consiliului să poată să facă ceva mai mult pentru oameni.

Noul preşedinte a declarat, după alegerea în funcţie: „A fost un an de zile în care am avut răbdare, am avut ambiţie şi am fost perseverent. Vreau să le mulţumesc colegilor din PNL, dar şi celor de la UDMR şi independenţilor care m-au votat. Sunt convins că împreună cu dl. Catarig şi cu dl.Vakar vom debloca proiecte şi vom începe proiecte noi. De mâine voi fi chiar mai activ decât am fost în opoziţie."

Mihai Seplecan a mai fost ales de către consilierii judeţeni de două ori preşedinte interimar al CJ Cluj, pe parcursul anului trecut, după arestarea şi suspendarea din funcţie a preşedintelui ales în 2012, Horea Uioreanu. De fiecare dată însă, la cererea fostului vicepreşedinte al CJ, Ioan Oleleu(PSD), Prefectul Judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a atacat în instanţă alegerea acestuia, unde a şi avut câştig de cauză. Seplecan a fost şi cel care în numele PNL Cluj a dat în judecată Guvernul României şi a făcut plângere penală împotriva premierului Ponta, pentru că nu a organizat alegeri parţiale anticipate pentru şefia CJ Cluj, după încetarea mandatului lui Horea Uioreanu, în octombrie 2014.

De data aceasta, Mihai Seplecan a fost ales preşedinte, beneficiind de noile prevederi ale Legii 115/2015, promovată de Guvernul Ponta. Această nouă lege practic rezolvă situaţiile de interimat din ţară la şefia consiliilor judeţene, fără să mai fie nevoie de organizarea de alegeri, preşedinţii de consilii judeţene urmând să fie aleşi prin vot indirect de către consilierii judeţeni. Mandatul lui Mihai Seplecan va fi de circa un an, până la „localele" de anul viitor, când va fi aleasă o nouă componenţă a forului judeţean.

Cine este Mihai Seplecan

Mihai Seplecan are 33 de ani, a absolvit Liceul sportiv din Cluj-Napoca, a făcut studii post-liceale în domeniul turismului la Liceul "Virgil Mădgearu" şi apoi a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti. A început să activeze în politică pe lângă fostul preşedinte al PRM Cluj, Petru Călian (n.red. - înainte ca Petru Călian să treacă la fostul PDL Cluj). Ulterior s-a înscris în PNL, fiind un colaborator apropiat al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, senatorul Marius Nicoară. Momentan ocupă funcţia de co-preşedinte executiv al PNL Cluj, după fuziunea liberalilor cu PDL.

Marius Nicoară, co-preşedintele PNL Cluj, a declarat pentru Ziua de Cluj: „Am încredere că în anul de mandat pe care îl are de dus la bun sfârşit, Mihai Seplecan va reuşi să facă lucruri pozitive pentru judeţ, să-l scoată din blocaj şi să-l aducă la standardul care-l merită. Sper să fie serios şi să muncească".

Şi Petru Călian, actual coleg de partid al lui Mihai Seplecan în noul PNL, i-a urat succes noului şef al judeţului.„Oricărui om, în special oricărui tânăr, trebuie să-i dai o şansă. Nu dai nimănui un cec în alb, dar trebuie să-i dai ocazia să arate ce poate. Să vedem ce poate să facă. Îi urez mult succes", a spus Petru Călian.

Mircea Tătar
Valentin Mălăescu

 

Comenteaza