Poliţia joacă ping-pong cu banda "englezească". "Îi sfidează pe cetățenii simpli și corecți!"

Poliţia joacă ping-pong cu banda
Poliția clujeană insistă să aibă la dispoziție o bandă pe strada Decebal. Studiu de caz.

Marți, ora 9.30. Ne așezăm pe trotuar și așteptăm. Nu prea mult. Vine deja prima mașină și nu are număr de înmatriculare de la Ministerul de Interne. Ne-am propus să facem un soi de studiu de caz. O jumătate de oră aleasă aleator, în care să vedem cum se folosește banda de urgenţă, dedicată mașinilor Poliției, de pe strada Decebal. Până la ora 10, nouă maşini au folosit banda şi doar patru erau „branduite". Niciuna nu mergea cu girofarul pornit. Un şofer care ne-a văzut cu aparatul foto a semnalizat stânga, dar s-a răzgândit şi a virat dreapta. Le stăm celor din conducerea Poliţiei Rutiere la dispoziţie cu numerele de înmatriculare ale contravenienţilor.

Despre banda de urgenţă am mai scris. Ultima dată, în luna august. Atunci, un purtător de cuvânt al IPJ a susţinut că poliţia îşi doreşte în continuare banda. A doua zi, un alt purtător de cuvânt a afirmat că nici vorbă, se doreşte renunţarea la ea.

Citeşte şi: Bandă importantă vs bandă inutilă. „Vom vedea cine circulă abuziv"

Articolul propunea inclusiv un sondaj de opinie, la care au răspuns 160 de persoane, dintre care doar 15 se arătau de acord cu păstrarea benzii.

În octombrie, într-o discuţie cu reprezentanţii Primăriei, IPJ a susţinut totuşi că nu s-a luat o decizie. A fost momentul în care cele două părţi s-au întâlnit pentru a stabili ce măsuri se pot lua în legătură cu intersecţia străzilor Decebal cu Emil Petrovici, unde felul haotic în care se parchează afectează traficul.

"Oficial nu am primit nimic. Ultimele discuții au fost acum două săptămâni şi am înţeles că decizia nu este încă luată. Toate hotărârile în ceea ce privește reglementarea circulației trebuie luate de comun acord, Poliţie şi Primărie. Așa e legea. Dar ei au drept de veto, pot dispune", au spus persoane din Primărie.

Tot o indecizie se manifestă şi în legătură cu intrarea-ieşirea din parcarea IPJ. Primăria a dorit să reglementeze lucrurile, Poliţia a amânat. Am discutat cu Sorin Iovu Rus, fost şef al Poliţiei Rutiere. În vremea când acesta era în funcţie, s-a întâmplat ca poliţiştii să îi amende pe alţi poliţişti tocmai pentru folosirea abuzivă a benzii de pe strada Decebal.

"Eu am fost împotriva benzii de urgenţă încă de la instituirea sensurilor unice pe străzile Traian și Decebal, cu mulți ani în urmă. Este inutilă și folosită abuziv, în interes personal, de către unii polițiști. Acolo ar trebui să vedem doar echipaje inscripționate și cu sistemele acustice și luminoase în funcțiune. Dacă polițiștii încalcă regula, ca să nu aștepte la rând la semafor, pentru că nimeni nu îi poate pune la punct, atunci nu se justifică existența ei. Îi sfidează pe cetățenii simpli și corecți. Cred că trebuie desființată sau realizată altfel. Cel mult să fie marcată o bandă românească, nu una englezească", a spus Rus.

Nu doar Poliția din Cluj își oferă favoruri personale, în ceea ce privește circulația rutieră. În 2015, polițiștii din Brașov au decis ca șoferii care circulă pe strada secundară Dimineții, unde se află intrarea în Inspectorat, să aibă prioritate la intrarea pe strada principală Nicolae Titulescu. Reacţia foarte vehementă a societăţii civile a făcut ca poliţiştii să bată în retragere.

DECLARAŢIE
„Strada a fost îngustată şi este foarte aglomerată la orele de vârf din cauza acestei benzi inutile. Dacă sunt în misiune, poliţiştii să meargă cu girofarul, că li se dă întâietate, dar, dacă nu sunt, să aştepte ca toată lumea la semafor".
Eckstein-Kovacs Peter, fost senator şi consilier prezidenţial, care locuieşte pe strada Decebal

 

 

Comenteaza