Update Foto Poliţia Locală şi-a prezentat mașinile electrice la parada de 1 Decembrie

De Ziua Naţională a României, Poliţia Locală din Cluj-Napoca a participat la parada militară din Piaţa Avram Iancu cu trei maşini electrice, în premieră pe străzile oraşului. 

Maşinile marca Renault Zoe, modelul Zen, au fost cumpărate din fondurile Primăriei Cluj-Napoca, cu preţ de 30.000 euro/unitatea. Automobilele ating o viteză maximă de 135 km/h și au autonomie de 210 km.

"Achiziția a fost posibilă prin participarea Municipiului Cluj-Napoca la programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2017-2019, respectiv la programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2017-2019.

Mașinile electrice au înlocuit trei mașini care au îndeplinit condițiile de casare; astfel costurile primăriei au reprezentat diferența rezultată prin aplicarea primei de casare și a ecotichetului primit pentru cumpărarea de mașini electrice. Valoarea unei mașini este de 138.330 lei, fără taxa pe valoarea adăugată", transmite municipalitatea. Mașinile vor fi folosite la intervențiile serviciului rutier al Poliției Locale.

”Am făcut angajări la Poliția Locală și ne-am propus să avem patrule permanente în cartiere, pentru intervenții. În acest moment, la ”rutieră” sunt șase mașini, iar cu cele trei care vor veni, vor fi suficiente ca să acoperim și cartierele. Pentru început, vom avea patrule în centru, Mărăști, care va avea arondat probabil și Gheorgheniul, respectiv Mănăștur, care probabil se va putea deplasa și în Zorilor. Pe viitor, numărul patrulelor va fi mărit”, a declarat Marcel Bonțidean, directorul Poliției Locale, în octombrie, pentru ZIUA de CLUJ.

Potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, anul trecut, românii au cumpărat 514 automobile electrice, în creștere cu peste 207% față de 2016, când au fost achiziționate doar 167 de unități. Avem o statistică și pentru perioada ianuarie - iulie 2018, când românii au cumpărat 485 de mașini electrice și plug-in hybrid, în creștere de peste trei ori comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Biciclete electrice şi biciclu segway

Amintim că, primăvara trecută, Poliţia Locală din Cluj-Napoca a fost dotată cu cu un mijloc de patrulare neconvenţional: biciclu segway. Anul acesta a primit şi două biciclete electrice din partea Sport Addict, personalizate de clujenii de la Reborn Bicycles. Mai multe detalii, AICI!

Staţii de încărcare gratuite

La Cluj au fost pornite, la început de noiembrie, cele două stații de încărcare a mașinilor electrice ale municipalității. Acestea sunt poziționate în parcarea primăriei, respectiv în parcarea cu barieră de la biserica Sf. Mihail. Consilierii locali au votat proiectul care prevede ca încărcarea să fie făcută gratuit. Costurile sunt suportate de la bugetul local și fac parte din planul primăriei de încurajare a achiziționării de vehicule nepoluante. Mai multe detalii, AICI!

Comenteaza