Poliţişti locali “de milioane”. Şi în 2014

Poliţişti locali “de milioane”. Şi în 2014
Opoziţia lui Boc a criticat plafonul alocat pe bugetul acestui an pentru uiformele poliţiei locale. Potrivit consilierilor PNL, suma de 5.000 de lei per angajat este exagerată.

Managerul oraşului, în schimb, spune că legea îl obligă să cumpere uniforme pentru poliţiştii locali şi că, oricum, direcţia Poliţia Locală este subdimensionată. Potrivit organigramei, administraţia trebuie să îmbrace 207 poliţişti locali, având în vedere că 58 de posturi din organigramă sunt vacate, iar doi angajaţi în cadrul Direcţiei lucrează la alte servicii. Anul trecut s-a cumpărat, potrit primăriei, uniforme de peste 326.000 de lei.

Prea mulţi bani în bugetul anului 2014 la capitolul uniforme pentru poliţia locală, au atras atenţia la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local, aleşii din PNL. Consilierul Doru Stoica a subliniat că suma prinsă în buget reflectă un cost de 5.000 de lei/persoană angajată, ceea ce este destul de mult în opinia sa. Pentru uniformele poliţiştilor locali, plafonul prins în buget este de 1.000.000 de lei.

În schimb, edilul Emil Boc spune că, de fapt, legea este cea care îl obligă să cumpere uniforme. Mai mult, costurile cu acestea sunt decente, având în vedere că oricum poliţia locală din subordinea primăriei clujene are un personal subdimensionat, a mai afirmat primarul.
Potrivit datelor furnizate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, administraţia locală a bătut palma în vara anului trecut cu firma Viper Spirit, pentru a cumpăra uniforme pentru poliţiştii locali. Contractul este de tip acord cadru, pe doi ani şi s-a încheiat la valoarea de peste 965.000 de lei, fără TVA. Per total, primăria vrea să cumpere uniforme pentru toate posturile din organigramă, 265. Numai că din aceste, ocupate sunt 209, din care doi angajaţi sunt detaşaţi la alte servicii, potrivit statului de funcţii al instituţiei. Uniformele sunt pentru vară şi iară, pentru femei şi petru bărbaţi. Cuprind sacouri, pantaloni, fuste, şepci, plării, caciuli, cravate,cămăşi, pulovere, pelerine de ploaie, ecusoane, insigne, tocuri pentru echipamentul de intervenţie, mănuşi.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Mass media al primăriei, pe acordul cadru cu Viper Spirit s-au încheiat patru contracte subsecvente, în 8 iulie şi 27 septembrie (trei contracte) 2013. Pe primul contract s-au comandat 222 de bluze cu mânecă scurtă, 174 de perechi de pantofi iarnă bărbaţi şi 48 pentru femei, 174 de perechi pantofi vară bărbaţi şi 48 pentru femei, 174 de perechi ghete bărbaţi şi 48 pentru femei, 222 de ecusoase mânecă, 222 de tricouri cu guler şi 222 de tricouri pe lângă gât. Pentru acesta, administraţia a plătit 98.703 lei fără TVA.
Pe al doilea contract s-au comandat 180 de scurte de vânt, 210 pulovere, 180 de centuri de piele, 30 de centuri de circulaţie, 30 de perechi mănuşi textil albe, 30 de scurte impermeabile reflectorizante şi 420 de ecusoane mânecă. Valoarea acestora a fost 70.356 fără TVA.

Pe al treile contract s-au comandat 27 de costume de intervenţie vară, 27 de costume de intervenţie iarnă, 32 de centuri de piele, 37 de scurte de vânt, 26 de perechi ghete din piele, 30 de şepci cu cozoroc, 30 de tricouri cu guler, 30 de tricouri la baza gâtului, 30 de căciuli, 30 de scurte impermeabile, 30 de perechi mănuşi piele, 120 de ecusoane de mânecă. Per total, comanda a fost taxată de Viper cu 43.194 de lei fără TVA. Doar pentru un ecuson primăria plăteşte 16,50 de lei fără TVA. Pe mănuşi plăteşte 60,50 de lei fără TVA, perechea.
Pe al patrulea contract s-au comandat 159 de costume vară bărbaţi, 26 de costume vară femei, 150 de cravate, 458 de cămăşi cu mânecă lungă, 180 de curele de piele şi 643 de ecusoane mânecă. Pentru acestea a plătit 113.881 de lei, fără TVA.

În total, primăria a plătit societăţii Viper pentru uniformele deja achiziţionate pentru dotarea poliţiştilor locali peste 326.134 de lei. Deci mai poate face comenzi de peste 600.000 de lei, potrivit acordului cadru. Nu de un milioan de lei cât a fost alocat în bugetul local.

În mai 2011, oficialii primăriei anunţau că poliţiştii locali implicaţi în activitatea de patrulare vor avea şi cagule. Au fost cumpărare prin licitaţie 22 de echipamente complete pentru aceştia, pentru care s-au plătit 40.000 de lei. Primăria motiva că ele sunt necesare având în vedere participarea poliţiştilor locali la acţiuni mixte alături de jandarmerie sau poliţie. Asta însemna că echipamentul negru achiziţionat costa undeva la 1.800 de lei.

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie susţine în vara anului trecut că poliţiştii locali, folosindu-se de însemne şi uniforme copiate de la Poliţia Română, au comis o serie de abuzuri. Mai mult, aceştia cereau ca poliţiştii locali să fie mumiţi „Garda Publică" pentru că, altfel, că autoritatea şi imaginea lor a fost ştirbită. Sindicaliştii au aratat că această structură din cadrul primăriilor cheltuie fonduri impresionante „în schimbul unor servicii inexistente", în timp ce parcul auto al Poliţiei Române trebuia casat de mai bine de doi ani, iar poliţiştii nu şi-au mai luat la timp banii de echipament de patru ani. Fostul şef al Ispectoratului Judeţea de Poliţie (IPJ) Cluj le dădea dreptate. " Însemnele Poliţiei Locale şi ale Poliţiei Române sunt asemănătoare, deşi există un alt proiect pentru poliţiştii locali. Dar de ce să te mai străduieşti să-ţi câştigi autoritatea şi respectul pe cont propriu când e mai uşor să iei ceva de-a gata? Ar trebui delimitate cele două structuri, aşa cum suntem noi uşor de identificat, prin uniformă şi prin însemne, de jandarmi. De exemplu, nu există aproape nici o diferenţă între uniformele poliţiştilor de la Rutieră şi cele ale poliţiştilor locali, ceea ce nu este în regulă", spune fostul şef al IPJ Cluj. El mai spuen că este nejustificată o structură poliţienească, ca o direcţi în cadrul unei instituţii condusă politic, unde angajarile pe post nu au nicio legătură cu criteriile de performanţă impuse poliţiştilor.

De exemplu, anul trecut, pe criterii politice a fost angajat ca şef, la unul dintre compatimentele Direcţiei Poliţia Locală din primărie, membrul de partid PDL, Marinel Andro, fost consilier judeţean. Acesta a fost racolat ca şef al serviciului pază care are 29 de posturi, din care unul e vacat, unul ocupa temporar, iar restul populate cu personal.

 

Comenteaza