Prima Grădină Botanică a Clujului, "defrişată" ilegal. Se verifică autorizația de construire a hotelului

Prima Grădină Botanică a Clujului,
Scandalul tăierilor arborilor seculari din cea care a fost prima Grădină Botanică a Clujului continuă. Garda de Mediu solicită Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea emiterii autorizației de construire pentru hotelul de pe str. Avram Iancu, după ce Ministerul Culturii a transmis primăriei încă din 2008 că "lucrarea nu se avizează".

Locatarii unui imobil situat pe strada Kogălniceanu au făcut, în 15 februarie, un apel disperat la instituţiile locale pentru a opri tăierile de arbori seculari din cea care a fost prima Grădină Botanică a Clujului.

"Exista cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania, care este acum un ciot de 2-3 metri". În loc, pe strada Avram Iancu nr. 23-25, se construieşte un hotel - S+P+4E, al cărui beneficiar este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghişe. 

Ulterior, prefectura şi primăria au dispus verificări, iar Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Parchetul Cluj au început o anchetă. 

În 18 februarie, municipalitatea a comunicat următoarele: "A fost emisă A.C. nr. 1218/05.10. 2015 pentru executarea lucrărilor de /*"I*/*/mobil cu funcțiunea Hotel 2S+D+P+2E+2M, amenajări exterioare"/*, cu termen de execuție de 36 de luni de la data începerii  lucrărilor (din data de 14.06.2016).

Autorizația de construire emisă de Primăria Cluj-Napoca are la bază  toate avizele și documentele necesare, inclusiv decizia nr.  475/28.11.20113, eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului (anexată prezentei informări - FOTO), prin care se specifică faptul că  proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Specificăm faptul că Primăria Cluj-Napoca a emis această autorizație de construire în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul în care municipalitatea nu elibera autorizația de construire, funcționarii primăriei se făceau vinovați de abuz în serviciu, în condițiile în care solicitantul avea toate avizele legale". 

Situaţia a luat o altă turnută după răspunsul venit din partea Gărzii de Mediu.

1

2

Instituţia solicită acum Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj să verifice legalitatea emiterii autorizației de construire din octombrie 2015 pentru imobilul cu funcțiune hotel, "inclusiv a actelor care au stat la baza emiterii, precum și verificarea respectării procentului de ocupare a terenului". 

"După răspunsurile evazive oferite de Primăria Cluj-Napoca şi Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj prin care se aruncă responsabilitatea de la o instituţie la alta, avem în sfârşit o adresă a Gărzii de Mediu Cluj prin care se lămuresc unele aspecte referitoare la aceste tăieri abuzive de arbori seculari în centrul Clujului; în sensul că aceasta face lumină referitor la statutul pe care îl are acea grădină: un spaţiu verde situat lângă zidul cetăţii medievale a Clujului cu un conţinut de 33 de arbori seculari", spun locatarii de pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 8. 

Aceştia cer primarului Emil Boc şi Consiliului Local să facă toate demersurile de suspendare-anulare a autorizaţiei de construire nr. 1218/05.10.2015 şi să readucă grădina la statutul de spaţiu verde.

"Stimate d-le primar şi Consiliu Local Cluj-Napoca, am consultat mai multi arhitecţi de renume din oraşul nostru şi cu toţii sunt stupefiaţi de ce se întâmplă acolo pe str. A. Iancu nr.23-25. Cu totii ştiu de această "grozăvie" de proiect: Hotel 2S-D-P-2E-2ER, cu o înălţime de la sol de 21 metri, 88 de camere şi 4 săli de congres, proiect care a început să fie introdus în şedinţele de urbanism ale Consiliului Local Cluj-Napoca începând cu anii 2005-2006 şi a fost respins de nenumărate ori datorită gravelor probleme pe care le avea. Vă rugăm pe dumneavoastră să faceti toate demersurile de suspendare-anulare a acestei autorizaţii de construire nr. 1218/05.10.2015 şi de readucere a acestei grădini la statutul de spaţiu verde". 

Telenovela hotelului, veche de opt ani

Primăria Cluj-Napoca a elibrat, în 5 octombrie 2015, autorizaţia de construire pentru controversatul hotel de pe str. Avram Iancu, al cărui beneficiar este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghişe, patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca, unitate hotelieră în valoare de 8 milioane de euro, oferită ulterior cadou de nuntă fiului său, Dumitru Ghişe Jr.

Primele informaţii despre acest proiect au apărut în 2009, atunci când beneficiarii Dumitru şi Rafila Rodean propuneau arhitecţilor de la societatea Transform un ansamblu multifuncţional cu hotel şi sală polivalentă. Proiectul iniţial a fost respins, însă consilierii locali au aprobat în mai 2010 un hotel de patru etaje, pe o suprafaţă de 2.658 mp.

În iulie 2010, forul local aproba Planul Urbanistic Zonal pentru strada Avram Iancu nr.19-25: la numărul 19 se afla celebra Casă a Călăului (care a ars între timp), la nr. 21-23 se afla clădirea fostei familii nobiliare Bethlen, iar pe amplasamentul viitorul hotel s-a aflat prima Grădină Botanică a oraşului, unde există arborii seculari de care vorbesc locatarii de pe Kogălniceanu.

Având în vedere aceste aspecte, aleşii locali au avut un moment de cumpănă în ceea ce priveşte aprobarea proiectului hotelier, însă în septembrie 2013 au dat avizul de urbanism pentru "construirea unui imobil cu funcţiune hotelieră, amenajări exterioare, racorduri şi branşamente", chiar dacă nu aveau şi avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj.

Decizia a dus la un adevărat scandal în vara lui 2014, atunci când a început demolarea clădirii de pe Avram Iancu nr. 25, propusă spre clasificare ca monument istoric cu doar câteva zile înainte. Se pare că Rodean obţinuse undă verde de la Comisia Naţională a Monumetelor Istorice.

Dumitru Ghişe, certat cu legea

În 2014, Dumitru Ghişe a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cel de-al treilea dosar în care este acuzat de ample acțiuni de evaziune fiscală cu motorină. Prejudiciul adus bugetului statului de gruparea din care face parte Dumitru Ghișe este unul imens: aproximativ 70 de milioane de euro.

Comenteaza