Primar Cluj: ''Crucea rămâne pe Cetățuie''

Primar Cluj: ''Crucea rămâne pe Cetățuie''

În presa locală s-a vehiculat că va fi demolată crucea de pe Cetățuie în cadrul proiectului de modernizare a dealului. Primarul Emil Boc spune că aceasta va rămâne acolo unde este.

''Inca din 2001 se solicita demolarea ei, de catre unii arhitecti. De asemenea, acuma exista o propunere din partea celui care face planul pentru modernizarea dealului Cetatuii de a fi mutata de acolo. Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu ma ating de simboluri, nu afectez semnificatia lor. Avem alte lucruri mai importante de facut in orasul asta. In concluzie, zona Cetatuii va fi modernizata, dar fara a fi afectata crucea. Crucea de pe Cetatuie va ramane acolo si nimeni nu se atinge de ea, pentru ca facem parte din patrimoniul nostru, al acestui oras'', a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Crucea de pe Cetățuie, proiectată de către arh. Virgil Salvanu, a fost înălțată în perioada 2000-2002 pe colina Cetățuia din Cluj-Napoca și are o înălțime de aproape 23 m, iar greutatea monumentului este de 60 tone.

Crucea, numită și Monumentul Eroii Neamului, este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul Eroilor Neamului de pe Cetățuie a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către I.P.S. Bartolomeu Anania și I.P.S. George Guțiu.

 Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor. Crucea originară fusese înălțată în memoria celor întemnițați în această temută fortăreață.

Proiectul de modernizare a Cetățuii a fost realizat, în urma unui concurs internaţional de soluții, de asocierea Metapolis Architecs – Atelier Mass – Ana Horhat – Prodeco Arhitectură și Inginerie. Lucrările vor dura 24 de luni. 

Conform SF, suprafaţa vizată este de aproape 141.000 mp, iar investiţia este compusă din următoarele obiective: amenajare parc pe versantul sudic, amenajare platou nord, amenajare parc aferentă fortificaţiei. Vor fi plantaţi 1.100 de arbori și se vor amenaja 26.500 de metri pătrați de spații pietonale. Sunt prevăzute 110 locuri de parcare pentru biciclete și trotinete, unde se vor instala 7 stații de încărcare mașini electrice și 11 pentru biciclete și trotinete electrice.

Porțile de intrare în cetate vor fi restaurate, iar între acestea va fi platou pietonal. Dispare parcarea din spatele hotelului Belvedere, dar şi Monumentul Eroilor. Maşinile nu vor mai avea acces pe cetăţuie, dar va fi va fi implementată o staţie de transport în comun, cu autobuze electrice. Vor exista mai multe alei pietonale pe versanţi, dar şi puncte de belvedere, între care şi faimoasa Rotonda. Vor fi amenajate şi două parcuri pentru copii, cu mobilier pe categorii de vârstă, sau terenuri de sport. Nu în ultimul rând, vor fi amplasate şi terase sezoniere.

Proiectul prevede şi reamenajarea Turnului Paraşutiştilor.

Comenteaza